Διεθνή

Αποκαλύφθηκε αμερικανικό υπόμνημα με τις προθέσεις Μπλερ έναντι του Ιράκ

858FC4A3DD9905B20A7A9B22064F5E6C.jpgΑντιδράσεις προκαλεί στην Βρετανία το υπόμνημα το οποίο είχε γραφτεί λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των κ.κ. Μπους και Μπλερ στο Κρόφορντ του Τέξας. Ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους συμπατριώτες του εκείνες τις μέρες ότι στην υπόθεση του Ιράκ εξετάζονταν όλες οι πιθανότητες. «Δεν προτείνουμε στρατιωτική δράση αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει ο Τόνι Μπλερ.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη από την εφημερίδα Mail on Sunday υπομνήματος του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με το οποίο ο Βρετανός πρώην Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστήριζε τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ ήδη τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το υπόμνημα με ημερομηνία Μαρτίου του 2002 απευθυνόταν προς τον τότε Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. «Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, ο Μπλερ θα είναι μαζί μας αν καταστούν αναγκαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είναι πεπεισμένος για δύο σημεία: ότι η απειλή είναι πραγματική και ότι η επιτυχία εναντίον του Σαντάμ θα φέρει μεγαλύτερη επιτυχία στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του κ. Πάουελ.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών πρόσθετε ότι ο κ. Μπλερ θα παρουσίαζε στον Πρόεδρο Μπους «τη γραμμή στρατηγικής, τακτικής και δημοσίων υποθέσεων που πιστεύει ότι θα ενισχύσουν την παγκόσμια υποστήριξη για τον κοινό μας σκοπό».

Παράλληλα ο κ. Πάουελ εκτιμούσε ότι ο Τόνι Μπλερ είχε την ικανότητα «να επιχειρηματολογήσει δημοσίως με τρόπο αξιόπιστο επί της τρέχουσας ιρακινής απειλής για τη διεθνή ειρήνη».

Το υπόμνημα είχε γραφτεί λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των κ.κ. Μπους και Μπλερ στο Κρόφορντ του Τέξας. Ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους συμπατριώτες του εκείνες τις μέρες ότι στην υπόθεση του Ιράκ εξετάζονταν όλες οι πιθανότητες. «Δεν προτείνουμε στρατιωτική δράση αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει ο Τόνι Μπλερ.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP Άλεξ Σάλμοντ, από τους δριμύτερους επικριτές των επιχειρήσεων στο Ιράκ, σχολίασε ότι «ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Τόνι Μπλερ».

Συγκεκριμένα, ο σκωτσέζος πολιτικός είπε: «Το υπόμνημα διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Μπλερ ότι αναζητούσε συνεχώς διπλωματικούς τρόπους για να αποφευχθεί μια εισβολή. Επίσης, ενισχύει τη μαρτυρία του σερ Κρίστοφερ Μέγιερ, του πρώην πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ, προς την έρευνα Τσίλκοτ (σ.σ.: για τις συνθήκες εμπλοκής της Βρετανίας τον πόλεμο του Ιράκ) ότι το στρατιωτικό χρονοδιάγραμμα και η προετοιμασία για εισβολή προηγούνταν του όποιου διπλωματικού χρονοδιαγράμματος και ειδικά του χρονοδιαγράμματος για τους επιθεωρητές του ιρακινού οπλοστασίου υπό τον Χανς Μπλιξ».

Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ σχολίασε ότι «το υπόμνημα συνάδει με όσα έλεγε δημοσίως εκείνη την περίοδο» ο πρώην Πρωθυπουργός.

You may also like

More in Διεθνή