Οικονομία

«Αποκαλυπτήρια» για μέτρα των 5,4 δισ. αλλά ψάχνουν και για άλλα… 3,6 δισ. ευρώ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, άρχισαν πλέον και ​τα αποκαλυπτήρια για τα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, αλλά και για τα σχέδια κυβέρνησης που αφορούν στο «αμπαλάζ» της συμφωνίας-«πακέτο» που επιδιώκει, για την ελάφρυνση του χρέους.
 
Ενώ επισήμως η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από την έκθεση της Eurostat και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, για να αποδείξει ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, το κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρίχνει φως στα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον. Τα υπόλοιπα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία συμφωνήθηκαν πριν δέκα μέρες στο Άμστερνταμ, θα αποκαλυφθούν ενδεχομένως την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες.
 
Στην έκθεση της Κομισιόν να ναφέρεται ότι περίπου 1,35 δισ. ευρώ θα προέλθουν από «προσαρμογές» στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία, που αφορούν κατά βάση στα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα.
 
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον όρο «προσαρμογές» στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων; Στην κυβέρνηση μιλούν για “πάγωμα” προσλήψεων, με παράταση του κανόνα 1:5 και για εφέτος, ενώ άλλες πηγές της κυβέρνησης έκαναν λόγο και για “πάγωμα” μισθολογικών προαγωγών στα Ειδικά Μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ).
 
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι θα εξοικονομηθούν:

– 450 εκατ. ευρώ το χρόνο από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%

– 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις – ασφαλιστικό, αν και φαίνεται πως παραμένει η εκκρεμότητα με την “τρύπα” των 70 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές.
 
– 1,8 δισ ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα (και τη νέα έκτακτη εισφορά) για την οποία  υπάρχει και εναλλακτική πρόταση της ελληνικής πλευράς που κατεβάζει το αφορολόγητο κάτω από από τα 9.100 ευρώ για τους φορολογούμενους που δεν έχουν παιδιά.
 
Την ίδια στιγμή, από το Βερολίνο διέψευδαν ότι δρομολογείται «εξαμερής» σύσκεψη για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Μαΐου και τον λογαριασμό των 3,6 δισ. ευρώ. Παραμένει ανοικτό έτσι αν τα μέτρα θα νομοθετηθούν «εδώ και τώρα» ή θα μπει ένας «κόφτης» δαπανών, που θα ενεργοποιεί περικοπές μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις ΦΠΑ στη ΔΕΗ και στο νερό, όπως εξαρχής ζητούσαν οι δανειστές.
 
Όλες οι πλευρές δείχνουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές πάει πιο πίσω, ίσως στα τέλη του μηνός και «χέρι-χέρι» με την ελάφρυνση του χρέους.

​Όχι πια «κούρεμα»​…

Στην κυβέρνηση δεν μιλάνε πια για «κούρεμα» ή για «ρήξη» στο όνομα του «επαχθούς χρέους», αλλά για «έμμεσες» πρακτικές (επιμήκυνση, επιδότηση επιτοκίων κλπ) στα οποία είχαν συμφωνήσει και πριν οι δανειστές.
 
Από τις ΗΠΑ ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης μίλησε σε διεθνές συνέδριο παρουσιάζοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς για το χρέος, ως εξής:
 
–        Όχι στο ονομαστικό «κούρεμα» ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημίες για τους φορολογούμενους των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών
–        Παράταση των προθεσμιών λήξης αποπληρωμής του χρέους (δηλαδή επιμήκυνση)
–        Εκμετάλλευση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων – μέσω του κόστους δανεισμού του ΕΜΣ.
–        Να καθοριστεί ένα επιτόκιο, ώστε να εξασφαλίζονται και οι ιδιώτες ομολογιούχοι ότι θα αποπληρωθούν, όταν η Ελλάδα βγει ξανά στις αγορές.
 
Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση θέλει να «αμπαλάρει» μια συμφωνία στα μέτρα λιτότητος των 9 δισ. ευρώ, υποσχόμενη την επιστροφή στην Ανάπτυξη, που η έκθεση της Κομισιόν την βλέπει ως πιθανή, εφόσον ολοκληρωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις η αξιολόγηση.
 
Και όπως όλα δείχνουν, επισήμως τουλάχιστον, οι Ευρωπαίοι υπόσχονται στην Αθήνα  ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τα τέλη Μαΐου. Παρά τα ρίσκα που η πρόβλεψη αυτή ενέχει, χθες μόλις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έθεσε ως ορόσημο το τέλος του μήνα λέγοντας πως «ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά». Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα αλλά δεν έκρυψε πως «τα ζητήματα που εκκρεμούν δεν είναι εύκολα» -κοντά στο πνεύμα δηλαδή των δηλώσεων αξιωματούχου στο Reuters που έλεγε πως «θα χρειαστούν βδομάδες».
 
​Συμφωνία «χέρι με χέρι»​

Ποια είναι η παγίδα; Αντί για συμφωνία «χέρι με χέρι, να μείνει η κυβέρνηση με … τη συμφωνία στο χέρι! Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να αποφύγει «εδώ και τώρα» διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, την οποία ζητεί όμως το ΔΝΤ, που είναι αυτό που επιμένει και για τον άμεσο προσδιορισμό και ψήφιση των «εφεδρικών» μέτρων των 3,6 δισ. ώστε να τελειώνει η υπόθεση.
 
Το Ταμείο όμως απαιτεί και ότι τα 2/3 των μέτρων αυτών θα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών, δηλαδή 2-2,5  δισ. ευρώ αυτόματες οριζόντιες περικοπές κύριων συντάξεων, μείωση του μισθολογικού κόστος στο Δημόσιο ακόμα και με απολύσεις και μείωση της επιχορήγησης των ΔΕΚΟ. Μόνο το υπόλοιπο 1/3 των μέτρων δέχεται να προέλθει από το πεδίο της φορολογίας, αλλά να περιλαμβάνει μόνο περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου και κατάργηση φοροαπαλλαγών.​

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like