Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για μυστική διπλωματία της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το Μαξίμου να μετατοπίσει τη συζήτηση στις επαφές που είχε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, με τον Ζόραν Ζάεφ. Και όλα αυτά τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ αποτύπωσαν την ευκολία με την οποία δέχθηκε η ελληνική πλευρά την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» αλλά και τις παραχωρήσεις σε γλώσσα και ταυτότητα.
Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», σύμφωνα με τα πρακτικά των συσκέψεων, στις 27 Ιανουαρίου ο Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ ενημέρωσαν τους ηγέτες της σκοπιανής αντιπολίτευσης για τις επαφές τους με την ελληνική πλευρά.
Σε αυτές, υποστηρίχθηκε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να κλείσει το θέμα του ονόματος το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να πάει σε πρόωρες εκλογές με κύριο αφήγημα την έξοδο από τα μνημόνια.
Μέσα από τα πρακτικά φαίνεται ξεκάθαρα πως η ελληνική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει τη «μακεδονική» ταυτότητα. Για τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως σχεδόν όλα τα ονόματα που είχαν βρεθεί στη «λίστα του Νίμιτς» ήταν αποδεκτά. Χρειαζόταν μόνο μια επαρκής διαφοροποίηση για την ελληνική Μακεδονία. Τονίζεται ωστόσο η ανάγκη για ονομασία erga omnes και αναθεώρηση των βασικών σημείων του Συντάγματος.
Με βάση τα όσα λέει η Ζάεφ, οι δύο πλευρές δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία για αυτά τα δύο ζητήματα. Όπως φάνηκε όμως στη συνέχεια, τα πράγματα ξεκαθάρισαν στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ στο Σούνιο. Εκεί, η ελληνική πλευρά όχι μόνο συμφωνεί με την παραχώρηση και της «μακεδονικής γλώσσας», αλλά εμφανίζεται να συμφωνεί και με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Η συνάντηση Σπυράκη-Ζάεφ
Στο Μαξίμου προσπάθησαν να μετατοπίσουν τη συζήτηση στη συνάντηση που είχε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ, ρωτώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση γιατί δεν την ανακοίνωσε.
Η ίδια η κυρία Σπυράκη είπε στα Παραπολιτικά 90,1: ««Είχα μία συνάντηση με τον Ζάεφ και μάλιστα δημόσια, σε ένα καφέ. Η συνάντησή μας, ήταν εντελώς τυχαία. Ήταν ολιγόλεπτη. Ήταν Δεκέμβριο του 2017. Μόλις είχε ξεκινήσει η διαδικασία. Στο ερώτημά του (σ.σ. Ζάεφ) τι θα κάνει η ΝΔ, ήταν ξεκάθαρη η απάντηση, ότι η ΝΔ, θα καταψηφίσει την πρόταση-συμφωνία. Του εξήγησα ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ΝΔ εκτιμά ότι η πρόταση-συμφωνία αυτή δεν είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Θα ψηφίσουμε εναντίον του συμβιβασμού που προωθεί ο κ. Τσίπρας Μου είπε λυπάμαι, και αποχωριστήκαμε. Σαφώς δεν υπάρχει δεύτερη συνάντηση.»
Τέλος, για το εάν έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση για την συνάντηση αυτή η κ. Σπυράκη σημείωσε: «Ούτε επίσημο, ούτε μυστικό χαρακτήρα είχε η συνάντηση αυτή. Ήταν τυχαία και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως ευρωβουλευτού».
Aργότερα, η ίδια απάντησε και στον συνάδελφό της ευρωβουλευτή (του ΣΥΡΙΖΑ) Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ανέλαβε να συνεχίσει το θέμα:
Ο πόλεμος Κοτζιά-Καμμένου
Την ίδια ώρα, αναζωπυρώθηκε ο πόλεμος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο. Ο ΥΠΕΞ προκάλεσε ουσιαστικά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να ρίξει την κυβέρνηση μέσω ψηφοφορίας στη Βουλή, λέγοντας ακόμα ότι δεν είναι αρμόδιος να έχει άποψη για την εξωτερική πολιτική.
Το γάντι σήκωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ ο Καμμένος, ο οποίος δήλωσε δικαιωμένος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (ο ίδιος το χαρακτήρισε «άκυρο» από την πρώτη στιγμή), ενώ απάντησε με νόημα ότι συνομιλεί μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα.
Και μια απειλή για βέτο από τη Ρωσία
Μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ το οποίο «σημαδεύτηκε» από τα πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, η Ρωσία -η οποία δεν συμφωνεί με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ- δείχνει τα «δόντια» της και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός βέτο στη συμφωνία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Μόσχα κάνει λόγο για «άκυρο δημοψήφισμα» λόγω της χαμηλής συμμετοχής.