Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως το Λονδίνο θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του για παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στη Βουλή της Σκωτίας, τονίζοντας όμως πως «ένας νέος και δίκαιος διακανονισμός για τη Σκωτία θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα νέο και δίκαιο διακανονισμό για όλους»,
Ένα νέο, πιο αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης όχι μόνο για τη Σκωτία, αλλά και για τις τέσσερις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο προανήγγειλε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με αφορμή το «Όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.
«Έχουμε μία σπουδαία ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κυβερνώνται οι Βρετανοί, για το καλύτερο», σημείωσε ο κ. Κάμερον, επισημαίνοντας πως το Λονδίνο «ακούει» τις φωνές των 1,6 εκατομμυρίων Σκωτσέζων που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.
Τόνισε πως το Λονδίνο θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του για παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στη Βουλή της Σκωτίας, προσθέτοντας πως τα σχετικά νομοσχέδια θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο.
«Θα προχωρήσουμε σε έναν ισορροπημένο διακανονισμό που θα είναι δίκαιος για το λαό της Σκωτίας» αλλά και για τα άλλα τρία έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, υπογράμμισε.
Συμπλήρωσε πως, πέραν της Σκωτίας, και οι κάτοικοι της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν τη φορολόγηση, τις δημόσιες δαπάνες και το κοινωνικό κράτος.
«Ένας νέος και δίκαιος διακανονισμός για τη Σκωτία θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα νέο και δίκαιο διακανονισμό για όλους», τόνισε.
Παράλληλα, ο βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση των Σκωτσέζων να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας λόγο για ένα «ξεκάθαρο αποτέλεσμα», που έκλεισε το θέμα «για μία γενεά».
Το αποτέλεσμα χαιρέτισαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ και ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.