Ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σκωτσέζους εθνικιστές μετά τις εκλογές του Μαΐου.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι η Βρετανία οδεύει προς τις πιο αμφίρροπες εκλογές εδώ και δεκαετίες. Οι Εργατικοί έχουν χάσει έδαφος και σε πολλές δημοσκοπήσεις πλέον υπολείπονται των Συντηρητικών του Πρωθυπουργού Κάμερον.
Το κόμμα του κ. Μίλιμπαντ έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα στη Σκωτία, στις περιφέρειες της οποίας το Εθνικιστικό Κόμμα SNP φαίνεται πως θα καταγάγει συντριπτική νίκη, με τους Σκωτσέζους ψηφοφόρους να «τιμωρούν» το Εργατικό Κόμμα για τη στάση που τήρησε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Για πολλούς αναλυτές η συμμαχία με το SNP αποτελεί την ασφαλέστερη ελπίδα του κ. Μίλιμπαντ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Την ίδια ώρα ωστόσο στελέχη των Εργατικών και όλα τα υπόλοιπα κόμματα επισημαίνουν ότι ένα συνασπισμός με ένα κόμμα που στην ουσία επιθυμεί τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν δίκοπο μαχαίρι για τον Εντ Μίλιμπαντ.
«Οι Εργατικοί δε θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το SNP. Δε θα υπάρχουν υπουργοί του SNP σε μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγούμαι», είπε ο κ. Μίλιμπαντ. «Άρα η πραγματική επιλογή των εκλογών είναι αυτή που ήταν πάντα: μια κυβέρνηση Εργατικών με ένα καλύτερο σχέδιο για τους εργαζόμενους σε όλη τη Βρετανία μια κυβέρνηση Συντηρητικών που υπερασπίζεται τους πλούσιους και τους ισχυρούς», συνέχισε.
Η ανακοίνωση φαίνεται να αποκλείει την πιθανότητα ανάθεσης ενός υπουργείου στον Άλεξ Σάλμοντ, τον ιστορικό ηγέτη του SNP που παραιτήθηκε μετά το «όχι» των Σκωτσέζων στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Παρόλα αυτά, ο κ. Μίλιμπαντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας πιο χαλαρής άτυπης συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων σε ένα βρετανικό κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη κομματική πλειοψηφία στη βάση μιας συμφωνίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και στήριξης ανά περίπτωση.
Την ίδια ώρα, η ηγέτιδα του SNP Νίκολα Στέρτζιον σε ομιλία της στο Λονδίνο φάνηκε να υποστηρίζει την ιδέα μίας χαλαρής συνεργασίας με τους Εργατικούς. Απαντώντας σε ερώτηση από το ακροατήριο, η διάδοχος του κ. Σάλμοντ σχολίασε ότι υπάρχουν «πολλά» πλεονεκτήματα σε ένα τέτοιο σενάριο που θα επιτύγχανε «τον αποκλεισμό των Τόρις από την κυβέρνηση».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ένας συνασπισμός μεταξύ του SNP και των Εργατικών, με την επίσημη έννοια, είναι εξαιρετικά απίθανος… Αλλά τη συνεργασία με τους Εργατικούς, σε μια πιο χαλαρή συμφωνία, σίγουρα δε θα την απέκλεια, διότι θέλω να δω βουλευτές του SNP στη Βουλή των Κοινοτήτων να επιχειρηματολογούν και να πιέζουν για προοδευτική αλλαγή».
Πάντως η κα Στέρτζιον απέκλεισε προεκλογικές συνομιλίες με τον Εντ Μίλιμπαντ για τις λεπτομέρειες μιας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας.
Εκπρόσωπος των Συντηρητικών σχολίασε πως η ανακοίνωση του ηγέτη των Εργατικών «δεν αλλάζει τίποτα». Όπως ανέφερε, ο Εντ Μίλιμπαντ δεν αποκλείει μια συμφωνία με το SNP επειδή γνωρίζει ότι «είναι αδύνατο να γίνει Πρωθυπουργός χωρίς να τον βάλει στο τσεπάκι του ο Άλεξ Σάλμοντ».