Διεθνή

Αποκρατικοποιήσεις κολοσσών εξετάζει η Ρωσία για να καλύψει την τρύπα στα έσοδα

1B8710095206248F3B97B4AABD7AD19D.jpgΟι επικεφαλής της πετρελαϊκής Rosneft, της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο ώστε να εξεταστούν δυνατότητες πώλησης μέρους του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο, τη στιγμή που η «κατρακύλα» στην τιμή του πετρελαίου «καίει» τον προϋπολογισμό.

Σχέδια για την αποκρατικοποίηση μέρους μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, όπως ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft, ο αερομεταφορέας Aeroflot και η εταιρεία διαμαντιών Alrosa, φαίνεται να εξετάζει η Ρωσία, καθώς η μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου προκαλεί βαθιά μείωση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επικεφαλής εν λόγω επιχειρήσεων, συνοδευόμενοι από τις κεφαλές των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, της τράπεζας VTB και της πετρελαϊκής Bashneft, συναντήθηκαν σήμερα Δευτέρα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, προκειμένου να συζητηθούν «τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων για το 2016», όπως ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία.

Σε γραπτές δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Πούτιν επισήμανε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «δεν πρέπει» να προκαλέσουν απώλεια κρατικού ελέγχου σε «στρατηγικά σημαντικές εταιρείες», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να πουλήσει δημόσιες μετοχές σε χαμηλές τιμές και θα δεχτεί εξαγορές μόνο εφόσον αυτό «δικαιολογείται» από «οικονομικής άποψης».

Πάντως, σε μία ενδιαφέρουσα κίνηση, ο κ. Πούτιν διευκρίνισε ότι οι πλειοδότες για την απόκτηση της δημόσιας περιουσίας «θα πρέπει να βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Ρωσίας», κάτι που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα στραφεί πρωτίστως σε εγχώριους επενδύτες.

Η επίμαχη κίνηση φέρνει στη μνήμη τις επεισοδιακές αποκρατικοποιήσεις που έγιναν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού Δημοσίου δόθηκαν έναντι ευτελών ποσών, και σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι ιδιοκτήτες είχαν πολιτικές γνωριμίες και αγόραζαν την κρατική περιουσία με δάνεια που στήριζε το Κρεμλίνο

Ο κ. Πούτιν αποσαφήνισε ωστόσο ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν επενδύσεις με δικά τους μέσα ή δάνεια, όχι με τη στήριξη κρατικών τραπεζών. «Δεν θα υπήρχε νόημα σε κάτι τέτοιο», προσέθεσε.

Η Ρωσία αντλεί πάνω από το 50% των δημόσιων εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει υποστεί βαρύ δημοσιονομικό πλήγμα λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών στην ενέργεια.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Μόσχα ανακοίνωσε ότι περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες κατά 10% για το πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ρωσική οικονομία θα μείνει σε ύφεση και φέτος, χάνοντας 1% της δύναμής της.

You may also like

More in Διεθνή