Οικονομία

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση 35% και ανώτατο όριο τα 500 ευρώ

Με επιδότηση που θα κινείται στο 35% και πλαφόν τα 500 ευρώ επιδότησης έρχεται το αργότερο έως τον Απρίλιο το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προσπαθεί να φέρει όσο το δυνατόν νωρίτερα την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις λεπτομέρειες θα τις δούμε μετά τα μέσα του επόμενου μήνα. Οι συσκευές που θα αντικαθίστανται θα ανακυκλώνονται με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, και του κόστους. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τοποθέτησε την έναρξη του προγράμματος εντός του α’ εξαμήνου του έτους ενώ πληροφορίες θέλουν το σήμα εκκίνησης να δίνεται νωρίτερα, από τον Απρίλιο.

Στο νέο αυτό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ προτεραιότητα θα δοθεί στην αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών που είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς ενώ, για παράδειγμα, οι ηλεκτρικές κουζίνες ενδέχεται να μείνουν «εκτός» καθώς διαθέτουν ξεχωριστή παροχή και χαμηλότερο ηλεκτρικό φορτίο.

Στον σχεδιασμό της δράσης φαίνεται πώς στα κριτήρια ένταξης θα είναι και η ηλικία και η ενεργειακή κλάση της συσκευής προς αντικατάσταση ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια που θα μοριοδοτούν τους πλέον ευάλωτους. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το πρόγραμμα θα αφορά σε συσκευές μόνο πρώτης κατοικίας ή επίσης ο αριθμός των συσκευών που μπορούν να αντικατασταθούν ανά νοικοκυριό. Για την υποβολή των αιτήσεων θα υπάρξει ειδική νέα πλατφόρμα, ενώ στους στόχους του ΥΠΕΝ είναι να συνεχιστεί με νέες περιόδους αιτήσεων και στη συνέχεια το πρόγραμμα, ενώ όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα κινείται στα πρότυπα του προγράμματος του 2009 «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό». Στο πρόγραμμα αυτό, οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα αγοράς έως 2 κλιματιστικών τεχνολογίας DC Inverter με 35% επιδότηση για κάθε δράση και ταυτόχρονη απόσυρση μια παλαιάς, εν λειτουργία συσκευής προς ανακύκλωση. Το πρόγραμμα αυτό απευθυνόταν σε όλους τους καταναλωτές που κατά την αγορά του νέου κλιματιστικού έπρεπε να καταλάβουν μόνο τη δική τους συμμετοχή, ενώ υπήρχε πλαφόν στην επιδότηση που έφτανε στα 500 ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έχει τονίσει ότι έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος ενώ, όπως είπε, στόχος είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε το περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή».

Έως 600 ευρώ η επιδότηση στην Κύπρο

Αντίστοιχο πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών τρέχει στην Κύπρο ήδη από τα μέσα του Δεκεμβρίου και απευθύνεται κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 600 ευρώ, αναλόγως συσκευής, ενώ στο σύνολό του το πρόγραμμα θα φτάσει στα 5 εκατ. ευρώ. Επιλέξιμες συσκευές είναι τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και τα κλιματιστικά, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο. Υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση συσκευών με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, συντείνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να ξεπεράσει το 50%.

Στους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται:

Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λήπτες δημοσίου βοηθήματος από Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, λήπτες επιδόματος βοηθήματος βαριάς αναπηρίας, λήπτες επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά άτομά και τετραπληγικά άτομά, λήπτες χορηγίας σε τυφλούς, συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που λαμβάνουν επίδομα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας τους και δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας του, και πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που λαμβάνει επίδομα τέκνου για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και έχει ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126, για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.

Πώς μπορούμε να επιλέξουμε οικονομικές ενεργειακά συσκευές

Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) πριν την αγορά των ηλεκτρικών συσκευών ο καταναλωτής πρέπει να έχει μελετήσει τις ανάγκες του νοικοκυριού ώστε να επιλέξει συσκευές κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών. Φυσικά, σημαντικό είναι να επιλεχθεί ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση, δηλ. να είναι ενεργειακά αποδοτική συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η ενεργειακή σήμανση που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας της συσκευής.

Προσοχή πρέπει να δίνεται στο σύστημα βαθμολόγησης καθώς στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++ και Α+++. Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα/ Α+++), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στην χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο κόκκινο χρώμα/ G). Η σήμανση κάθε προϊόντος γίνεται με βέλος η αιχμή του οποίου είναι απέναντι από την αντίστοιχη τάξη ενεργειακής απόδοσής του.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία