Διεθνή

Άρχισαν οι κρίσιμες επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

34CBE864E1600842B729476C2CB3BF14.jpgΟι επαφές του βασιλιά Φελίπε με τους πολιτικούς αρχηγούς έρχονται τη στιγμή που μεγαλώνει ο κίνδυνος απόσχισης της Καταλονίας, κι ενώ η Ισπανία βρίσκεται σε πολιτικό τέλμα εδώ και έναν μήνα.

Τον πρώτο γύρο επαφών με τους πολιτικούς ηγέτες της Ισπανίας άρχισε σήμερα Δευτέρα ο βασιλιάς Φελίπε, καθώς η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Δεκεμβρίου, κι ενώ η νέα τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας δρομολογεί τις διαδικασίες για ανεξαρτητοποίηση από τη Μαδρίτη.

Ο βασιλιάς συναντήθηκε με τους επικεφαλής μικρών κοινοβουλευτικών δυνάμεων, ενώ η διαδικασία των επαφών αναμένεται να κορυφωθεί προς το τέλος της εβδομάδας, όταν θα προσέλθουν στο παλάτι οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών δυνάμεων, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Πέντρο Σάντσεζ και ο αρχηγός των αριστερών Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Στη συνέχεια, ο Φελίπε θα αναθέσει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο της επιλογής του – που είθισται να είναι ο ηγέτης του πρώτου κόμματος, αν και δεν επιβάλλεται – και ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Οι επαφές του βασιλιά με τους πολιτικούς αρχηγούς έρχονται στον απόηχο της δήλωσης του κ. Ραχόι ότι δεν έχει σχέδια για συνάντηση με τους Σοσιαλιστές μέσα στις επόμενες μέρες, ούτε έχει επικοινωνήσει μαζί τους, κίνηση που εγείρει νέες υποψίες ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες.

Το ισπανικό Σύνταγμα δεν θέτει κάποια διορία στον μονάρχη για την επιλογή υποψήφιου πρωθυπουργού. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα λάβει χώρα η πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης αρχίζει αντιστροφή μέτρηση δύο μηνών προκειμένου να οριστεί νέα κυβέρνηση, αλλιώς κηρύσσονται επαναληπτικές εκλογές.

Η ισπανική πολιτική σκηνή βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση «ακινησίας» μετά τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, όταν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του κ. Ραχόι αναδείχτηκε μεν πρώτη δύναμη αλλά έχασε την πλειοψηφία της, κερδίζοντας μόλις 123 έδρες σε σύνολο 350.

Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν 90 έδρες, όμως έως τώρα έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Ραχόι, όπως και οι Podemos, που ελέγχουν 69 έδρες. Οι κεντρώοι Ciudadanos ακολουθούν με 40 και έχουν έως τώρα δεχτεί μόνο το ενδεχόμενο να απέχουν σε τυχόν ψηφοφορία εμπιστοσύνης για τον κ. Ραχόι, ώστε να είναι πιο εύκολο να πετύχει απόλυτη πλειοψηφία.

You may also like

More in Διεθνή