Η 50χρονη πριγκίπισσα Κριστίνα κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις υπεξαίρεσης περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσιες συμβάσεις, όπου φέρεται να πρωταγωνιστούσε ο σύζυγός της. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχη, η Κριστίνα αντιμετωπίζει έως και οκτώ χρόνια κάθειρξης.
Άρχισε στην Ισπανία η δίκη-ορόσημο της πριγκίπισσας Κριστίνα και του συζύγου της, Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, η πρώτη δίκη μέλους τη ισπανικής βασιλικής οικογένειας μετά την παλινόρθωση της μοναρχίας το 1975, μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.
Η 50χρονη Κριστίνα κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις υπεξαίρεσης περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσιες συμβάσεις. Οι υπεξαιρέσεις φέρεται να έγιναν μέσω του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Noos, που ίδρυσε ο κ. Ουρνταγκαρίν, και στο οποίο ανατέθηκαν διάφορα υπερκοστολογημένα συμβόλαια από κρατικά όργανα. Η πριγκίπισσα ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης.
Σε περίπτωση που κριθεί ένοχη για τις κατηγορίες φοροδιαφυγής που τη βαραίνουν, η Κριστίνα αντιμετωπίζει έως και οκτώ χρόνια κάθειρξης. Ο σύζυγός της, που κατηγορείται και για «ξέπλυμα» χρήματος, αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν έως και 19,5 χρόνια στη φυλακή.
Αμφότεροι οι γαλαζοαίματοι πάντως έχουν μία νομική οδό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προσπαθήσουν να απαλλαγούν, λόγω του ότι οι κατηγορίες δεν απαγγέλθηκαν με απόφαση των εισαγγελικών Αρχών, αλλά με πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Καθαρά Χέρια» – κάτι που επιτρέπεται στην Ισπανία.
Στη δίκη συμμετέχουν ακόμα 16 κατηγορούμενοι. Όλοι έχουν δηλώσει αθώοι.
Η δίκη λαμβάνει χώρα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, με δεδομένο ότι οι περισσότερες ύποπτες συμβάσεις ανατέθηκαν στην οργάνωση του κ. Ουρνταγκαρίν από δημόσιους οργανισμούς των Βαλεαρίδων Νήσων.
Λόγω του πλήθους πολιτών και δημοσιογράφων που θέλουν να παρακολουθήσουν τη δίκη, οι τοπικές Αρχές υποχρεώθηκαν να μεταφέρουν τη διαδικασία από το μικρό δικαστήριο της Πάλμα σε μεγάλο κτιριακό συγκρότημα όπου συνήθως φιλοξενούνται σεμινάρια για δημόσιους υπαλλήλους.
Η δίκη θα λάβει χώρα υπό αυστηρότατη αστυνομική φρούρηση, λόγω ανησυχιών ότι αντιμοναρχικοί διαδηλωτές θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την περίσταση.
Η δίκη της πριγκίπισσας Κριστίνα θεωρείται ούτως ή άλλως γελοιοποίηση για την ισπανική βασιλική οικογένεια, ιδιαίτερα δεδομένης της πολυτελούς και άνετης ζωής που ζούσε το πριγκιπικό ζεύγος, τη στιγμή που η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βίωνε επί χρόνια ύφεση.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα καταγράφει πλέον θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία παραμένει πάνω από το 20%.