Οι εκλογές πέρασαν, το “κατενάτσιο” τέλειωσε και το τέλος της αθωότητος ήρθε με τρόπο εκκωφαντικό.
Οι πρόωρες συντάξεις από χθες καταργήθηκαν και επισήμως, τα ώριμα «θεμελιωμένα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα για τα οποία όλοι κόπτονταν πήγαν περίπατο και η ελληνική οικονομία γυρίζει ξανά στον δεκαπενταύγουστο, όταν ψηφίζονταν τα προαπαιτούμενα.
Με τη διαφορά όμως ότι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, μέσα σε μόλις δύο μήνες επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω η οικονομική κατάσταση στην οικονομική ζωή της χώρας, αλλά η πολιτική συζήτηση έχει «σκαλώσει» ακόμη στην μείωση του χρέους, στην αλλαγή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας που δεν τις θέλουν ούτε οι τράπεζες!
Παρά τη «χείρα βοηθείας» από τη Γαλλία, για την οποία ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο Ολάντ, η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν.
Σήμερα, με καθυστέρηση μισού μηνός, αναμένεται να παρουσιάσει το νοσμοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση. Το ερχόμενο Σάββατο όμως, δηλαδή σε 5 μέρες μόλις, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει και τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις χθες ήταν σαφής: τελειώνετε με τα μέτρα, δεν χαλαρώνει η αξιολόγηση, αλλιώς θα αργήσει η ανακεφαλαιοποίηση και -για όποιον δεν κατάλαβε- οι τράπεζες κινδυνεύουν με bail in και «κούρεμα» καταθέσεων.
Σήμερα ενδέχεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και τη νέα παράταση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Χθες ο Βλάντις Ντομπρόβσκις είπε ξεκάθαρα στην κυβέρνηση «ας προσέχατε» και συνέστησε να βρει αλλού ισοδύναμα μέτρα, αλλιώς δεν θα αποφύγει το 23%. Αν δεν αλλάξει κάτι, μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης που έχει ψηφιστεί και «σέρνεται» εδώ και 100 μέρες, θα είναι οι γονείς και τα παιδιά που δεν φρόντισαν να αλλάξουν σχολείο τον Σεπτέμβρη.
Αλλά και οι όποιες ελπίδες για χαλάρωση του προγράμματος, αν όχι ενόψει ανακεφαλαιοποίησης, τουλάχιστον λόγω του προσφυγικού ζητήματος, διαψεύδονται.
Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι «λεφτά η Ελλάδα πήρε» για τι θέμα αυτό και ας μην συνδέει το πρόβλημα με την αξιολόγηση. «Δεν υπάρχει χρόνος, συμφέρον της Ελλάδας είναι να τελειώνει γρήγορα με την αξιολόγηση» είπε. Δεν είπε όμως με πόσο μεγαλύτερο κόστος θα συμβεί, από ό,τι αν δεν είχε χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος.
Όσο για την δόση ή τη μείωση του χρέους, ούτε κουβέντα από τον κύριο Ντομπρόβσκις.