Πολιτική

Άρση των μέτρων: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα

Αύριο στις 6 το απόγευμα το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη – Θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από κάθε υπουργό  - Μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και αποστάσεις παντού στο σχέδιο - Σε δύο φάσεις η επαναλειτουργία των ιερών ναών

Ξεδιπλώνεται ώρα με την ώρα ο οδικός χάρτης για την μετάβαση στην κανονικότητα, με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει καταλήξει στην ιεράρχηση των βημάτων, αλλά και στις ιδιαίτερες προδιαγραφές που θα τεθούν σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που θα επανεκκινεί.

Τις κατευθυντήριες γραμμές και τους στόχους του νέου, δίμηνου «συγκροτημένου προγράμματος» για την επάνοδο στην ομαλότητα αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στις 6 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημαίνοντας την εθνική επανεκκίνηση μετά τον αυτοπεριορισμό λόγω της πανδημίας. Τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό θα λάβουν στη συνέχεια όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί (ανάπτυξης, παιδείας, μεταφορών, οικονομικών κτλ), προκειμένου να εξηγήσουν το νέο καθεστώς λειτουργίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα-κυρίως ως προς τις προφυλάξεις- τους επόμενους μήνες, ώστε να τεθεί σε λειτουργία «με σχέδιο, σταδιακά και συγκροτημένα» η χώρα, όπως εξήγησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο ίδιος, περιέγραψε, μάλιστα σε ένα πρώτο επίπεδο την αλληλουχία επανεκκίνησης της χώρας, υποδεικνύοντας τους πρώτους σταθμούς σε αυτήν την πορεία. Συγκεκριμένα:

Στις 4 Μάϊου ανοίγουν: κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας.

Στις 11 Μαΐου κατά πάσα πιθανότητα ανοίγουν τα Λύκεια, με την έμφαση να δίνεται στους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δηλαδή μαθήτριες και μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης», με την επόμενη φάση να τοποθετείται σύμφωνα πιθανά στις 18 Μάϊου.

«Σε επόμενη φάση» προσδιόρισε ο κ. Πέτσας το άνοιγμα των μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που φέρνει την επαναλειτουργία τους κοντά στο τέλος Μάϊου και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού «ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο» τόνισε ο κ. Πέτσας, με δεδομένη τη βούληση της Εκκλησίας να γιορταστεί η παννυχίδα του Πάσχα στις 26 Μάϊου.

Την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την 1η Ιουλίου οδεύει το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, και «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, γνωστοποιώντας ,παράλληλα, ότι ο Πρωθυπουργός έχει αιτηθεί κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις μεταφορές στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Μετακινήσεις και αποστάσεις

Αιχμή του δόρατος το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει η παρακολούθηση της εφαρμογής της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων, για αυτό και το κυβερνητικό επιτελείο -μετά και τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων- κατέληξε σε ένα «δυναμικό πρόγραμμα», αρθρωτό σε «επιμέρους στοχευμένες φάσεις», έτσι ώστε να εξετάζεται καθ’ οδόν η επιτυχία ή μη των μέτρων άρσης των περιορισμών, σε συσχέτιση με τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, με μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αρχίσει η επάνοδος στους καθημερινούς ρυθμούς ζωής, ενώ εξετάζεται και η επέκταση του πρωϊνού ωραρίου προσέλευσης στη δουλειά (7.30-8.30 το πρωί), ώστε να εκλείψουν φαινόμενα μαζικής συγκέντρωσης σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Για την αποφυγή, αντίστοιχα, μαζικής μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία με την άρση των περιορισμών, θα προβλέπεται σταδιακή μετάβαση σε περιοχές εκτός του νομού κατοικίας. Αντίθετα, στις 4 Μάϊου θα καταργηθεί και το σύστημα ελέγχου μετακινήσεων με sms και γραπτές βεβαιώσεις.

Οι ίδιοι λόγοι υπαγορεύουν και την μετάθεση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς για τις 9 Μαΐου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δίνει το στίγμα περιοριστικών μέτρων αντίστοιχων του Πάσχα, καλώντας πολιτικά κόμματα και συνδικάτα να συντονιστούν με την εθνική προσπάθεια, ενώ δεν αποκλείεται στο ίδιο πλαίσιο να κυμανθεί και η έξοδος του Αγίου Πνεύματος.

You may also like