Ελλάδα

Αρθρο της Γιάννας Αγγελοπούλου: Πώς οι ιδέες θα γίνουν πράξη για να βγει η Ελλάδα από την κρίση

gianna_12_0_0.png

«Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι πάντα λέω πως οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τις ιδέες. Οι πράξεις είναι o θεμέλιος λίθος για κάθε αλλαγή. Και δεν αποτελεί μυστικό ότι η χώρα μου, η Ελλάδα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή των χωρών της  Μεσογείου έχει περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από πράξεις».

Αλλά πραγματικά ενδιαφέρεται κανείς να αναλάβει δράση για να βγάλει την Ευρώπη από την οριακή θέση όπου οδήγησε τον εαυτό της τα τελευταία χρόνια;

Ενδιαφέρεται κανείς να βγει μπροστά και να συμβάλλει με γνήσιο, απτό τρόπο στην ελάφρυνση της κρίσης που η πατρίδα μου και οι γειτονικές της χώρες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν εδώ και πολλά χρόνια;

Ενδιαφέρεται κανείς να αναλάβει δράση, να κάνει πραγματικότητα την επανεκκίνηση που θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στις χώρες της Μεσογείου;

Στην ετήσια συνάντηση, τον περασμένο μήνα, του Clinton Global Initiative/CGI η απάντηση ήταν “ΝΑΙ”.

Είχα την τιμή να στέκομαι δίπλα στο Πρόεδρο Κλίντον στην ετήσια αυτή συνάντηση του CGI για να σας ανακοινώσω το σχέδιό μας να αναλάβουμε δράση και να ιδρύσουμε το CGI Mediterranean – την πρώτη φορά που το Clinton global Initiative έρχεται στην Ευρώπη.

Πάντα θαύμαζα to πνεύμα του CGI που είναι να παρακινεί ανθρώπους να μετατρέπουν τις ιδέες σε πράξη.

Τα τελευταία 10 χρόνια το CGI έχει “εξασφαλίσει” 2900 Commitments to Action/ Δεσμεύσεις για συγκεκριμένη δράση παντού στον κόσμο, με στόχο την βελτίωση της ζωής για πάνω από 430 εκατ. ανθρώπους σε περισσότερες απο 180 χώρες.

Εχω την τιμή να συμμετέχω στο CGI εδώ και πολλά χρόνια, και αυτό το μοναδικό πνεύμα των συγκεκριμένων δεσμεύσεων για δράση/Commitments είναι που θέλω να εμφυσήσω στην Ελλαδα και σ’ ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου .

Το CGI Med που θα λάβει χώρα τον Ιουνιο του 2015, έχει στόχο να εμπνεύσει με τις δικές του πρωτοβουλίες, αναδεικνύοντας ζητήματα που ξεπερνούν τα σύνορα των χωρών της Μεσογείου – και περιλαμβάνει την αναζήτηση οικονομικών ευκαιριών, την προώθηση καινούργιων μέσων παραγωγής καθώς και της επιχειρηματικότητας σε αγροτικές και περιβαλλοντικές καινοτομίες.

Το CGI Med έρχεται στην σωστή στιγμή. Υπάρχουν μια σειρά απο εμπόδια που δεν αφήνουν στην περιοχή αυτή τους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους: ανεργία, φτώχεια, κακές υποδομές, χαμηλό ηθικό είναι μερικά απ’ αυτά.

Μόλις τον περασμένο χρόνο η ανεργία άγγιξε το 30% στην Ελλάδα και την Ισπανία, η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 50%.

Πολλοί άνθρωποι που ζουν πέρα απ’ αυτήν την περιοχή βλέπουν αυτά τα προβλήματα, αλλά τα αποδίδουν σε στερεότυπα όπως το θέμα της εργασιακής ηθικής. Για  αυτο με μεγάλη χαρά είδα τον Πρόεδρο Κλίντον να υπενθυμίζει φέτος τους συμμετέχοντες στο CGI ότι ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας των Ελλήνων πολιτών είναι κατά 25% μεγαλύτερος από τον όρο των Γερμανών πολιτών!

Οταν ο Ελληνας έχει μπροστά του ευκαιρίες και στήριξη – δεν του λείπουν ιδέες και όρεξη για δουλειά.

Μόλις τον περασμένο χρόνο, έδωσα 12 υποτροφίες σε φοιτητές προκειμένου να συμμετάσχουν στο CGI University και υποστήριξα τις ιδέες τους για δράση ώστε να τις βελτιώσουν και να τις εφαρμόσουν πίσω στην Ελλάδα. Οι δράσεις αυτές έχουν ήδη αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Ο Μιχάλης Φραγιαδάκης, για παράδειγμα, ήθελε να κάνει την γεωργία πιο ελκυστική και αποτελεσματική για τους νέους ανθρώπους. Προκειμένου να το πετύχει αυτό, εφηύρε ένα σύστημα για να ελέγχει απο απόσταση το πότισμα δίνοντας στοιχεία για τις κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, κι όλα αυτά μέσω ενός έξυπνου τηλεφώνου. Ο Γεώργιος-Μάριος Παπαδόπουλος, του οποίου το πρόγραμμα επίσης στήριξα μέσω του CGI U, προσπάθησε να πετύχει οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες, υψηλής τεχνολογίας/ρομποτικής για το ιατρικό προσωπικό που θα επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και επιδεξιότητα στις εγχειρήσεις.

Την ίδια ώρα που τα πρωτοσέλιδα ανά τον κόσμο επιδίδονταν σε  καταστροφικά σενάρια και μένουν στα στερεότυπα, αυτοί οι νέοι άνθρωποι αναλαμβάνουν δράση και παλεύουν για αλλαγή. Aποτελούν περίτρανη απόδειξη για το τι ειναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα, και αυτό ακριβώς πιστεύω και προσπαθώ να πετύχω μέσω του CGI Med.

Γι αυτό και φέτος έδωσα 25 υποτροφίες σε Ελληνες φοιτητές, για να τους βοηθήσω να πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους στην χώρα μας.

Οπως μας υπενθύμισε και ο Πρόεδρος Κλίντον στο CGI, δεν μπορούμε να νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν έχουμε αντίκτυπο. Εχουμε.

Και στο CGI Med θα έχουμε.

Οταν σκέπτομαι την χώρα μου στην Μεσόγειο, σκέφτομαι την έννοια της λέξης. Για δεκαετίες αυτό αντιπροσώπευε η Ελλάδα – το κέντρο της περιοχής και την καρδιά της καινοτομίας.

Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερo τόπο για να φιλοξενήσει την προσφορά του CGI στην έννοια της ηγεσίας και της στροφής στην δράση στην Ευρώπη, απ’ ότι η Αθήνα. Πιστεύω ότι όσοι συμμετάσχουν θα μπορέσουν να δουν την περιοχή αυτή της Μεσογείου όπως την βλέπω κι εγώ: μια περιοχή με πλούσια ιστορία και – αν αναλάβουν δράση αρκετοί άνθρωποι – μ’ ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του Clinton Global Initiative για περισσότερες πληροφορίες. Και, όλοι μαζί, ας μετατρέψουμε τον Ιούνιο του 2015 τις ιδέες σε πράξη για τις χώρες της Μεσογείου και για όλη την Ευρώπη.

Αρθρο της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Huffingtonpost.com

You may also like

More in Ελλάδα