Λίγο μόλις διάστημα μετά την έναρξη της θέσης ισχύς της Συμφωνίας των Πρεσπών άρχισαν τα πρώτα μεγάλα σύννεφα.
Σε κοινή επιτροπή για την εξέταση των βιβλίων ο εκπρόσωπος της «βορειομακεδονικής», πρέσβης Γκάμπερ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ» ότι στην επόμενη συνάντηση θα τεθεί το θέμα των βιβλίων της ιστοριας και της γεωγραφίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ότι θα πρέπει να ορισθεί η έννοια του «αλυτρωτισμου» καθώς η Συμφωνία προβλέπει αλλαγές και στα ελληνικά βιβλία.
Ο κ. Γκάμπερ μάλιστα αναφερόμενος στο πρώτο θέμα που ηγειρε η ελληνική αντιπροσωπεια επικεφαλής της οποίας είναι ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μπόλαρης, επισημαίνει ότι αφορά την αποβολή του εδάφους της χώρας του με αναφορά «εθνική» και προσθέτει ότι στα Ελληνικά σχολικά βιβλία δεν αναφέρεται η ύπαρξη «μακεδονικού» λαού και γλώσσας και αποφεύγεται ακομη και ο όρος Σλαβομακεδονες, προαναγγέλλοντας πρακτικά το θεμα που θα θέσει πρωτο η βορειομακεδονική πλευρά.
Ο κ. Γκαμπερ δηλαδή αναμένεται να ζητήσει να ενταχθούν και στα ελληνικά βιβλία οι όροι που εισήγαγε η Συμφωνία των Πρεσπών και αφορούν την «μακεδονική» γλώσσα, και ταυτότητα με όλα τα προβληματα που προκαλεί αυτή η σύγχυση που έχει επιφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών και το αρθρο 7 της Συμφωνιας.
Στη συνέντευξή του, ο κ . Γκαμπελ που δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ακόμη πότε θα γινει η επόμενη συναντηση της Επιτροπής διευκρίνισε ότι θα ανοιξει η συζήτηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον ορισμό του αλυτρωτισμού, επειδή το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπει την αλλαγή όχι μόνο στα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ αλλά και στα ελληνικά.
Ο πρέσβης Γκάμπερ, δηλώνει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανεξέταση των χαρτών στα βιβλία, αλλά πρέπει να τηρηθούν σε αυτά τα διεθνή πρότυπα, και υπενθυμίζει ότι η ελληνικη πλευρά στην προηγουμένη συνάντηση ζητησε να να επανεξετασθεί όλο το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων που αναφέρεται σε αλυτρωτικά θέματα καθώς σε αρχαιοελληνικά σύμβολα και σε χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας.