Τριήμερο έντασης, σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης και επικίνδυνων εσωκομματικών ισορροπιών ανοίγει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που εισάγει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας.
Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί με σύγκρουση καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσανατολίζονται να καταθέσουν ένσταση για την συνταγματικότητα των διατάξεων που αφορούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ήδη από την συζήτηση που προηγήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος. Από την άλλη πλευρά ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης υπερασπίζεται την συνταγματική αρτιότητα του σχεδίου νόμου τονίζοντας πως η σύνταξη των σχετικών ρυθμίσεων ακολούθησε πιστά τις προβλέψεις, παρατηρήσεις και οδηγίες κορυφαίων συνταγματολόγων (Ε. Βενιζέλος, Β. Σκουρής, Ν. Αλιβιζάτος, Α. Μανιτάκης, Γ. Δελλής κ.α.). Μιλώντας στον Αντι1 έκανε λόγο για “στέρεο συνταγματικό βήμα” ενώ τόνισε πως “Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και το χρόνο να περιμένει και να παραμένει στάσιμη. Είμαστε η τελευταίοι στον κόσμο που έχουμε τέτοια διάταξη όπως είναι το άρθρο 16 και είμαστε πεισμένοι πως η ερμηνεία του συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων”.
Την ίδια στιγμή πάντως η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής εμφανίζεται διχασμένη για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου αναφέροντας στο δια ταύτα της έκθεσης πως το ζήτημα θα κριθεί στο ανώτατο επίπεδο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία που προηγήθηκε στην αρμόδια επιτροπή και αποτελεί πρόκριμα για την τελική στάση των κομμάτων στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής η ΝΔ ψήφισε θετικά, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Νίκη ενώ Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν.
Πάντως, η επιλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη να μετατοπίσει την στάση του κόμματος του στο “όχι” προκάλεσε ισχυρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς με τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Νάντια Γιαννακοπούλου να εκφράζουν την διαφωνία τους στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Ζήτημα ωστόσο διαφοροποιήσεων στην τελική ψηφοφορία δεν θα υπάρξει αυτή τη φορά για το ΠΑΣΟΚ καθώς ο κ. Ανδρουλάκης επέβαλε κομματική πειθαρχία προκειμένου να αποφύγει τις παραφωνίες που εκδηλώθηκαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο: Ερωτήσεις – Απαντήσεις
-Μέσω ποιου Νομικού Προσώπου μπορεί να ιδρυθεί ένα μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στη χώρα μας;
-Το νομοσχέδιο εισάγει την έννοια του Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αποκλειστικό στόχο την παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης.
Το ΝΠΠΕ συνδέεται απευθείας με το μητρικό του ίδρυμα και αποτελεί παράρτημά του στην Ελλάδα. Ως μητρικό ίδρυμα νοείται ένα κρατικό ή μη, εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο λειτουργεί σε χώρα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας.
-Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί το μητρικό ίδρυμα;
-Να παρέχει στη χώρα του προγράμματα σπουδών και να απονέμει αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Το μητρικό ίδρυμα θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα του και πιστοποιημένο για την παροχή προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και τη χορήγηση τίτλων σπουδών και θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής του ΔΟΑΤΑΠ.
-Υπάρχουν ξένα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια που έχουν ιδρύσει παραρτήματα σε άλλες χώρες;