Η θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν και είναι απολύτως ξεκάθαρη. Ουδέποτε την αναγνώρισε ως «ιστορική».
Είχε επισημάνει η ΝΔ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τα αρνητικά στοιχεία της και εξάντλησε κάθε δυνατότητα -καταθέτοντας ακόμη και πρόταση δυσπιστίας- για να μην υπογραφεί και να μην κυρωθεί.
Τονίσε τότε ταυτόχρονα ότι από την στιγμή που θα κυρωνόταν δεν θα μπορούσε να καταγγελθεί μονομερώς. Πολύ περισσότερο όταν η Ελλάδα στηρίζει την εξωτερική πολιτική της στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο δεν μπορεί αλλού να επικαλείται και αλλού να αγνοεί. Από την πλευρά της η αμερικανική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επίτευξη μιας Συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, καθώς αποτελούσε προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή τη συνάφεια μεταξύ της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ επισημαίνει η σχετική κοινή δήλωση των δύο Υπουργών Εξωτερικών.
Ο χαρακτηρισμός της Συμφωνίας ως «ιστορικής» οφείλεται σε λάθος (που προήλθε από την ελληνική πλευρά) κατά την ανταλλαγή κειμένων της Κοινής Δήλωσης Ελλάδας-Η.Π.Α. καθώς η φράση αυτή δεν απηχούσε τις ελληνικές θέσεις. Το λάθος διορθώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της αμερικανικής πλευράς. Το επίσημο κείμενο είναι το τελικό, και σε αυτό δεν υπάρχει η λέξη «ιστορική». Το τελικό κείμενο είναι αυτό που έχει αναρτηθεί τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας όσο και στο αγγλικό κείμενο της αμερικανικής πρεσβείας.
Το επίσημο τελικό κείμενο είναι το εξής: «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, σύμφωνα με την επιλογή των λαών τους. Υπογράμμισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς αυτό το σκοπό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της Συμφωνίας των Πρεσπών με την επακόλουθη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας με καλή πίστη».
Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν άλλοθι για τις επιλογές τους και διαστρεβλώνουν διαρκώς τη θέση που είχε εκφραστεί με σαφήνεια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 25 Ιανουαρίου όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία στη Βουλή κι έλεγε: «Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, δεν θα μπορεί να ακυρωθεί την επόμενη μέρα, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημαίνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη Κυβέρνηση είναι τεράστιο. Και γι’ αυτό ακριβώς όλα κρίνονται σήμερα και αύριο, καθώς αύριο θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία πληροφορήθηκα, όχι μεθαύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι στο μέλλον».
Ας αφήσει λοιπόν τα παραμύθια ο κ.Τσίπρας.