Όλοι οι ηγέτες που συμμετείχαν διακήρυσσαν σε όλους τους τόνους την ενότητα και την αποφασιστικότητα της ομάδας τους να προωθήσει δυναμικά μια ατζέντα για την ανταγωνιστικότητα, την ασφάλεια και την αυτονομία της Ευρώπης. Στα δύο κείμενα θέσεων που υιοθετήθηκαν ομόφωνα, υπάρχουν μεταξύ άλλων αναφορές στην ανάγκη αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, στην υποστήριξη του ρόλου της ΕΕ ως ηγετικής εμπορικής δύναμης, στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, στη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος άμυνας συμπληρωματικού προς το ΝΑΤΟ, αλλά και στη δέσμευση του ΕΛΚ για μια ενωμένη Κύπρο, με τερματισμό της 51χρονης τουρκικής κατοχής.
Στις «Προτεραιότητες του ΕΛΚ για το 2025» επισημαίνεται ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή, η οποία καθορίζεται από τον επιθετικό πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την όλο και πιο δυναμική Κίνα και την κατάσταση στην τεχνολογία, με δισεκατομμυριούχους του κλάδου να στρέφονται όλο και περισσότερο στην πολιτική και εξτρεμιστές να διχάζουν τις κοινωνίες. «Ως ΕΛΚ υπερασπιζόμαστε μια ισχυρή, με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια, Ευρώπη, η οποία προσφέρει στους πολίτες της προστασία, ένα καλό σπίτι και ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας που δεν αφήνει κανέναν πίσω (…) Το 2025 είναι έτος δράσης, με τολμηρές και φιλόδοξες συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις προς μία ανταγωνιστική, ασφαλή και ισχυρή Ευρώπη», τονίζεται στο κείμενο θέσεων, στο οποίο αναφέρεται ως κομβικό σημείο η ανάγκη ανάκτησης της οικονομικής ισχύος της Ευρώπης, με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, εφαρμογή μιας ανταγωνιστικής και «καθαρής» βιομηχανικής «συμφωνίας», προκειμένου να επιτευχθούν και οι περιβαλλοντικοί στόχοι, ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, αλλά και του ρόλου της ΕΕ ως ηγετικής δύναμης στο παγκόσμιο εμπόριο και στη στήριξη των ευρωπαίων αγροτών και αλιέων.
Ως βασική προτεραιότητα υπογραμμίζεται ακόμη η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και η «ακύρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών». «Θα υποστηρίξουμε την αναθεώρηση του παρωχημένου κανονισμού και θα τον αντικαταστήσουμε με νέα ρύθμιση εντός των προσεχών έξι μηνών. Σε αυτό το πλαίσιο θα στηρίξουμε επίσης προτάσεις για κέντρα επιστροφών εκτός ΕΕ», αναφέρει σε αυτό το σημείο το κείμενο του ΕΛΚ. Μία από τις προτεραιότητες αφορά και τη σύναψη συμφωνιών με χώρες προέλευσης στη Μεσόγειο, τον τριπλασιασμό των δυνάμεων της FRONTEX και την βελτίωση του εξοπλισμού της, αλλά και την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση.
Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας σε κομβική προτεραιότητα υπογραμμίζεται επίσης στο κείμενο των ηγετών του ΕΛΚ, με την χωρίς περιστροφές αναφορά ότι «η Ευρώπη δέχεται επίθεση». «Τα εγκλήματα πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης ξένων απολυταρχικών ηγετών, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, το οργανωμένο έγκλημα και οι υβριδικές επιθέσεις, όλα έχουν έναν στόχο: να καταστρέψουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Η ελευθερία και η ασφάλεια, το κράτος δικαίου και η άμυνα πάνε μαζί», τονίζεται και επισημαίνεται η στήριξη στην σχετική προτεραιότητα της πολωνικής προεδρίας.
Στην πράξη, το ΕΛΚ θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία μιας «πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης συμπληρωματικής προς το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την προσήλωσή του στη Συμμαχία και στη διατλαντική συνεργασία, αλλά και την αποφασιστικότητα για αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών – μελών της ΕΕ. Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη για ανάληψη δράσης έναντι των ρωσικών υβριδικών επιθέσεων, με την προστασία των κρίσιμων υποδομών, αλλά και ο στόχος της δυναμικότερης αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης στα ψηφιακά μέσα και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Οι ηγέτες του ΕΛΚ διακηρύσσουν ακόμη τη «μηδενική ανοχή» τους για εγκλήματα και άσκηση βίας σε βάρος παιδιών και τονίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής και υγειονομικής ασφάλισης.
Το κείμενο προτεραιοτήτων κλείνει με την «πλήρη δέσμευση σε μια ενωμένη Κύπρο». «Το αδιέξοδο πρέπει να ξεπεραστεί και να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της 51χρονης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία. Το ΕΛΚ παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξη της διαδικασίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Το ΕΛΚ και η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχτούν ποτέ τη διχοτομική θέση της Τουρκίας, να δημιουργήσει δύο κράτη στο νησί της Κύπρου», τονίζεται. Για τη συγκεκριμένη αναφορά εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος και συμμετείχε στη σύνοδο στο Βερολίνο.