Το πιο δύσκολο κομμάτι του δρόμου προς την έξοδο από το Μνημόνιο (όπως το γνωρίσαμε την τελευταία τετραετία τουλάχιστον) προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές, χωρίς όμως να ανοίξει «εσωτερικό μέτωπο» με επώδυνα νέα μέτρα, προσπαθεί να καλύψει από σήμερα ξανά η κυβέρνηση. Επί δύο μέρες στο Παρίσι ο Γκίκας Χαρδούβελης και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα κλειστούν στην -γνώριμη πλέον από τον περασμένο Σεπτέμβριο- αίθουσα στο ισόγειο της Villa Said για ένα καθοριστικό «τετ-α-τετ» με τους επικεφαλής της Τρόικα, που θα κρίνει πολλά για την πορεία της χώρας.
Το ραντεβού στο Παρίσι με την Τρόικα κλείστηκε σχεδόν «στον αέρα» για να φανεί ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν θα υπάρξουν όμως τελεσίδικες αποφάσεις και η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει και πάλι για λίγες μέρες στην Αθήνα (πιθανόν την 1η Δεκεμβρίου για μια-δυο μέρες ίσως) πριν κλείσει και τυπικά την αξιολόγησή της. Θεωρείται όμως «κομβικής σημασίας» για να πέσουν οι τόνοι και να επιδιώξει η Αθήνα μία πολιτική συμφωνία για την γραμμή προληπτικής έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, η οποία θα επικυρωθεί τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2015 από τα εθνικά κοινοβούλια. «Ρόλο-κλειδί» θεωρεί η Αθήνα πως θα παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποτελεί τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στους «τεχνοκράτες» του ΔΝΤ και την πολιτική ηγεσία των ευρωπαϊκών κρατών.
Για πάνω από 6 ώρες εχθές ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γκίκας Χαρδούβελης είχαν συσκέψεις, για να καθορίσουν μέχρι ποίου σημείου μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις στο Παρίσι –και ποιες- αλλά και για το πότε θα πρέπει να πάρει ο βασικός «διαπραγματευτής» της χώρας μας στο τηλέφωνο τον πρωθυπουργό, αν η κατάσταση δείξει ότι πάει να ξεφύγει.
Και μέχρι τα μεσάνυχτα πάντως εχθές στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονταν για να μπουν στη διαπραγμάτευση ο κ.Γκίκας Χαρδούβελης και ο εκτελών χρέη του ΣΟΕ Τάσος Αναστασάτος. Στο Παρίσι μεταβαίνουν σήμερα για να τους πλαισιώσουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (θα παραμείνει μόνο 24 ώρες και θα επιστρέψει για να εκπροσωπήσει το υπουργείο στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής), ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και από το Μαξίμου οι κύριοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και (πλην απροόπτου) ο κ.Σταύρος Παπασταύρου. Το πολιτικό εταίρο της κυβερνήσεως θα εκπροσωπήσει ο κ.Χρήστος Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ.
Τι θέλουν οι δανειστές- τι φοβάται η Αθήνα
Οι δανειστές (ΔΝΤ και Ευρωπαίοι) πιέζουν για το δημοσιονομικό κενό, θέλουν αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», αλλά θέτουν και θέμα αλλαγών στο ασφαλιστικό, χωρίς να μιλούν ανοιχτά όμως για περικοπές συντάξεων, όπως φοβάται η Αθήνα -και ειδικά το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα δεχτούμε μέτρα που θα ενοχλήσουν τους πολίτες, δεν χρειάζονται νέοι νόμοι για το Ασφαλιστικό, θα εφαρμοστεί μόνο ό,τι έχει ψηφιστεί» διαμηνύει η κυβέρνηση, δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη σύσκεψη χθες στο Μαξίμου.
Κοινοτικές πηγές υποστήριζαν ότι η επιλογή για τη συνάντηση στο Παρίσι «βολεύει» διαπραγματευτικά και τα δύο μέρη. Δείχνει ότι υπάρχει βούληση να τελειώσουν, αλλά και οι δανειστές δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα πριν υπάρξει «επαρκής πρόοδος», και η κυβέρνηση γλιτώνει το ενοχλητικό «σουλάτσο» των ελεγκτών στην Αθήνα.
Το τετ-α-τετ στο Παρίσι κρύβει όμως παγίδες όπως και όλες οι επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Μετά από δύο μήνες έντασης στις σχέσεις με τους δανειστές, όπου ακούστηκαν και ελέχθησαν πολλά (με αποτέλεσμα ακόμα και την εκτόξευση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα στα προ Μνημονίου επίπεδα) η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει το «σύννεφο καπνού» που υψώθηκε στις σχέσεις με τους δανειστές. Εμφανίζεται ακόμα ανυποχώρητη από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει σε Ασφαλιστικό, εισπρακτικά μέτρα, απολύσεις και δημόσιο. Αντιθέτως οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ πνέουν μένεα για καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις σε σχέση με τα συμφωνηθέντα στα Γιούρογκρουπ των δύο τελευταίων μηνών.
Το αν πέτυχε το στόχο της η συνάντηση των Παρισίων, την Τρίτη και την Τετάρτη, θα αποκαλυφθεί τοις πάσι όμως την επόμενη κιόλας ημέρα, από το κλίμα που θα εισπράξει την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group, κ. Τάσος Αναστασάτος, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τους εκπροσώπους όλων των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.