Aνυποχώρητοι παραμένουν οι δανειστές στο ασφαλιστικό, αξιώνοντας είτε ως τεχνικά κλιμάκια, είτε ως Brussels Group νέες περικοπές στις συντάξεις. Oυσιαστικά διαφωνούν με τις αναστολές των προγραμματισμένων μειώσεων που προωθεί η κυβέρνηση και ζητούν την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των ταμείων. Η ελληνική πλευρά αποκρούει τις πιέσεις βάζοντας κόκκινες γραμμές και προσπαθεί να παραπέμψει τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό τον Ιούνιο, όταν θα γίνει η διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την περίοδο χάριτος θεσπίζοντας νέους πόρους (ταμείο εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης) για την εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για τη χρηματοδότηση των ταμείων το 2015.
Πάντως, οι αρμόδιοι υπουργοί δέχτηκαν να ανοίξει και πάλι τον Ιούνιο το ασφαλιστικό. Παράγοντες της ασφάλισης που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων εκτιμούν ότι «άνοιγμα του ασφαλιστικού σημαίνει άνοιγμα των ασκών του Αιόλου» καθώς οι δανειστές θα ασκήσουν και πάλι ασφυκτική πίεση για δραματικές περικοπές.
Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε πρόσφατα τον πρωθυπουργό για το ύψος της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης . «Διαθέτετε το 14% του ΑΕΠ για ετήσια καταβολή των συντάξεων» φέρεται να του είπε η κυρία Μέρκελ για να λάβει λίγο αργότερα ένα έγγραφο του ΓΛΚ από το φάκελο του κ. Γ. Χουλιαράκη (εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EuroWorking Group) το οποίο ανέφερε ότι το ετήσιο κόστος των συντάξεων δεν ξεπερνούσε το 7%!
Τεχνοκράτες των ασφαλιστικών ταμείων διαψεύδουν τα στοιχεία που ακούστηκαν και από τις δύο πλευρές. Για την ακρίβεια των αριθμών, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα φθάνει το 15,8% του ΑΕΠ. Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία ανέρχεται σε 10,7% του ΑΕΠ ενώ η δαπάνη του ΓΛΚ για τις συντάξεις του δημοσίου σε 5,4% του ΑΕΠ. Οπότε και τα τεχνικά κλιμάκια και οι έλληνες διαπραγματευτές παραμένουν… χαμένοι στη μετάφραση.
Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα των Ελλήνων διαπραγματευτών υποστήριξε απαντώντας στην κυρία Μέρκελ ότι η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε μείωση των επικουρικών συντάξεων γιατί μετά από πέντε διαδοχικές περικοπές, αν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι επικουρικές συντάξεις μέσα σε μια τριετία θα μειωθούν κατά 90%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει επιμονή από τα τεχνικά κλιμάκια να υλοποιηθεί ως έχει το e-mail Χαρδούβελη, που προέβλεπε, πέρα από την άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων σε δύο δόσεις μέσα στο 2015 (8% από 1.1.2015 και 7% από τον Ιούλιο), και τη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ με ταυτόχρονη μετεξέλιξη του συνταξιοδοτικού συστήματος σε πλήρως ανταποδοτικό με εξίσωση εισφορών και παροχών. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει ότι έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα που θα καλύψουν δημοσιονομικό κόστος από την ακύρωση εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (330 εκατ. ευρώ) του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (2 εκατ. κατά την κυβέρνηση- 200 εκατ .ευρώ κατά την αντιπολίτευση σε βάθος χρόνου) και της χορήγησης της 13ης σύνταξης (600 εκατ. ευρώ). Τα ισοδύναμα σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο θα βρεθούν από τη νέα ρύθμιση οφειλών και από το ταμείο Εθνικού Πλούτου.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει δικές της μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό για να καλύψει τα ελλείμματα βάσει των νέων αναλογιστικών μελετών που θα πραγματοποιηθούν και θα λαμβάνουν υπόψη τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το θέμα των πρόωρων συντάξεων, με τους «θεσμούς» να πιέζουν για γενικευμένες παρεμβάσεις ώστε να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν τα 67. Η ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ενώ προτείνει να μην υπάρξουν ανατροπές για παλαιούς ασφαλισμένους, μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενους στα βαρέα.
Στο μέτωπο των εργασιακών, οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την πρωτοβουλία Σκουρλέτη να φέρει στη Βουλή σε 15 ημέρες όπως εξήγγειλε το νομοσχέδιο για την αύξηση του βασικού μισθού στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο του 2015 και στα 751 τον Ιούλιο του 2016 καθώς και για την επαναφορά των επιδομάτων πολυετίας (ωριμάνσεις). Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον κ. Σκουρλέτη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με το βλέμμα στραμμένο στους «θεσμούς» υπονόησε στη δήλωσή του ότι «ας εφαρμοστεί πρώτα ο νόμος και μετά τον σχολιάζουμε».
Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει επίσης σαφές πως δεν συζητά αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, θέμα που έχουν επανειλημμένα θέσει το προηγούμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των δανειστών.