Διεθνή

Ασυμφωνία στο μεταναστευτικό

F55EAFDED270A079C863DC861851905E.jpgΑντίσταση προέβαλλαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην πρόταση της Κομισιόν για σύστημα ποσόστωσης, το οποίο θα κατένειμε τον αριθμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άκαρπες χαρακτηρίστηκαν από πολλούς οι διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό, που έγιναν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τελικά δεν υπερψηφίστηκε το σύστημα ποσόστωσης και αντ’ αυτού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να μοιράσουν 60.000 πρόσφυγες σε εθελοντική βάση, με τρόπο δηλαδή που θα αποφασίζει κάθε χώρα ανεξάρτητα. 40.000 από τους εν λόγω πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίες είναι οι δύο χώρες που έχουν δεχθεί τους περισσότερους μετανάστες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.

Πάντως οι εκπρόσωποι της ΕΕ φάνηκαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς θα αποδομήσουν την εικόνα της ηπείρου που δέχεται ανεξέλεγκτα πρόσφυγες. Ήδη από την αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε: «Κατ’ αρχήν πρέπει να περιορίσουμε την παράτυπη μετανάστευση. Αυτό θα πρέπει να είναι πρώτο μέλημά μας. Περιμένω από το ευρωπαϊκό συμβούλιο ένα ισχυρό μήνυμα: Όλοι όσοι δεν έχουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου, δεν θα έχουν καμία εγγύηση ότι μπορούν να παραμείνουν στην Ευρώπη. Μόνο με αυτό το μήνυμα θα μπορέσουμε να έχουμε πραγματική πρόοδο στην ανακατανομή των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα».

Στήριξη στα «συνεργάσιμα» κράτη

Την Δευτέρα ήδη η ΕΕ είχε κάνει τα πρώτα αποφασιστικά βήματα για την στρατιωτική αντιμετώπιση των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο. Ενδεχομένως να αποφασιστεί και η καταστροφή δουλεμπορικών πλοίων στη Β. Αφρική. Επιπλέον οι ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν να συνεργαστούν πιο στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, προκειμένου οι μετανάστες να επιστρέφουν πάλι σε αυτές ή αν είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να τους εμποδίζουν πριν ξεκινήσουν καν το ταξίδι τους για την Ευρώπη. Επιπροσθέτως εξετάζεται να συνδεθεί η αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει η ΕΕ με την διάθεση συνεργασίας, που θα δείχνει το κάθε κράτος.

Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να ανησυχεί για την απόδοση του συστήματος κατανομής των μεταναστών σε εθελοντική βάση. «Τώρα πρέπει να βρούμε λύσεις μακροπρόθεσμες και αυτό σημαίνει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό σημαίνει αποφασιστική καταπολέμηση των αιτιών του προσφυγικού ζητήματος. Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό η Γερμανία θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αυτή τη συζήτηση. Γιατί πρέπει να δούμε ότι διαφορετικά θα υπάρξουν εντάσεις μεταξύ διαφόρων κρατών και αυτό δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε εντός της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν όμως και αρκετές φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν συμμερίζονται την πορεία, που φαίνεται να χαράσσει η ήπειρος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μία από αυτές ανήκει στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος χαρακτήρισε θλιβερό και ντροπιαστικό το γεγονός ότι το πιο πλούσιο μέρος του κόσμου κρατάει μία τόσο αρνητική και μικρόψυχη στάση απέναντι στην ανάγκη για βοήθεια που υπάρχει σε τόσες πολλές χώρες.

You may also like

More in Διεθνή