Δικαστικές περιπέτειες για τον Γιώργο Κοσκωτά, ο οποίος απασχόλησε για αρκετές δεκαετίες την επικαιρότητα με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όλων των εποχών το οποίο συνδέθηκε άμεσα με το «βρώμικο ’89» και την πτώση της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου.
Ο πάλαι ποτέ ισχυρός επιχειρηματίες αθωώθηκε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα δολοφονίας κατά του παλαίμαχου άσου του Ολυμπιακού, του περίφημου Γιώργου Σιδέρη.
Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ούτε ο Γιώργος Κοσκωτάς, παρά μόνο ο εκπρόσωπός του, Τάκης Μιχαλόλιας (αδελφός του Νίκου Μιχαλολιάκου) αλλά ούτε και ο Γιώργος Σιδέρης.
Το χρονικό της επίθεσης
Το περιστατικός για το οποίο κατηγορήθηκε ο Γιώργος Κοσκωτάς έλαβε χώρα στις 15 Νοεμβρίου 2007, όταν ο Γιώγος Σιδέρης επιστρέφοντας σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο δέχθηκε επίθεση με πυροβολισμούς από τρία άγνωστα άτομα.
Ειδικότερα ενώ στάθμευε το αυτοκίνητό του τρία άτομα τον περίμεναν στον υπόγειο χώρο πάρκινγκ και, φορώντας κουκούλες, προσπάθησαν να ανοίξουν τις πόρτες του αυτοκινήτου, χωρίς να τα καταφέρουν.
Ενα από τα άτομα πυροβόλησε δύο φορές προς τον Γιώργο Σιδέρη, τραυματίζοντάς τον στον ώμο, ενώ ταυτόχρονα φώναζε «Γιατί, ρε πούστη, δεν έδωσες τα λεφτά στον πρόεδρο Κοσκωτά;». Στη συνέχεια διέφυγαν τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η υπόθεση σχετιζόταν με 14 μεζονέτες για τις οποίες ο Γιώργος Σιδέρης είχε δηλώσει ότι δεχόταν πιέσεις. Οι μεζονέτες αυτές ανήκαν στην Τράπεζα Κρήτης και το 2006 κατακυρώηκαν στην ιδιοκτησία κατασκευαστικής εταιρείας. Στην εν λόγω εταιρεία, που το 2000 είχε αγοράσει μέσω πλειστηριασμού τα ακίνητα καταβάλλοντας 1,8 δισ. δρχ., μέτοχος ήταν ο Γ. Σιδέρης.
Το παραπεμπτικό βούλευμα ανέφερε ότι ο Κοσκωτάς που ήταν πρόεδρος του Ολυμπιακού και ιδιοκτήτης της Τράπεζας Κρήτης είχε ζητήσει από τον Σιδέρη να του δώσει ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε κάποιες μεζονέτες.
Κατά τη δίκη η γυναίκα του παλαίμαχου άσου του Ολυμπιακού κατέθεσε ως μάρτυρας και είπε στους δικαστές ότι «πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι υπήρξαν πιέσεις για τις μεζονέτε». Εξέφρασε, πάντως και αμφιβολίες πως κάποιος χρησιμοποίησε το όνομα του Γιώργου Κοσκωτά.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του καταδικασμένου επιχειρηματία, υποστήριξε ότι παρά το γεγονός πως είχε καταστραφεί οικονομικά και έχασε το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων δεν κατηγορήθηκε ποτέ για πράξη βίας. Εξάλλου ο πλειστηριασμός των ακινήτων δεν τον αφορούσε γιατί τα χρήματα που προέκυπταν θα τα έπαιρνε η Τράπεζα Κρήτης και το ελληνικό δημόσιο.