Το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον κατάφερε τελικά να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τον εκλογικό του θρίαμβο. Μεγάλες ήττες για τους Εργατικούς και τους Φιλελευθέρους. Παραίτηση Φάρατζ.
Το Συντηρητικό Κόμμα κατάφερε να εξασφαλίσει τελικά πλειοψηφία οκτώ εδρών στις συνολικά 650 έδρες του Κοινοβουλίου και προχωρά πλέον στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με την Βασίλισσα Ελισάβετ για να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ειδικότερα με 331 έδρες, το Συντηρητικό Κόμμα, σχηματίζει, άνετα, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι μια μεγάλη νίκη, προσωπικά, για τον Ντέιβιντ Κάμερον και τεράστια ήττα για την αξιωματική αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα, τους Φιλελευθέρους καθώς και για τους δημοσκόπους που μέχρι την τελευταία στιγμή προέβλεπαν απόλυτη ισοπαλία των δύο μεγάλων κομμάτων.
Η αποτυχία των Εργατικών και προσωπικά του Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος δεν κατάφερε όχι να αυξήσει αλλά ούτε και να διατηρήσει τις έδρες των εκλογών του 2010, του στοίχισε την ηγεσία. Σε δημόσια δήλωσή είπε ότι παραιτείται και δρομολογούνται διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας.
Το Εργατικό Κόμμα υπέστη σημαντικές απώλειες, με μεγαλύτερη τη μη επανεκλογή του Εντ Μπολς, του σκιώδους υπουργού Οικονομικών. Η σύζυγος του Μπολς, πρώην υπουργός Υβέτ Κούπερ, είναι βέβαιο ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στις κομματικές εξελίξεις ως μια από τους διεκδικητές της ηγεσίας, μετά την παραίτηση Μίλιμπαντ.
Μεγάλες ήττες και μία μία νίκη
Ο άλλος μεγάλος χαμένος, οι Φιλελεύθεροι, κυριολεκτικά εξαερώθηκαν. Διατηρούν μόνο οκτώ από τις 57 έδρες τους με ηγετικά στελέχη εκτός Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ο Νικ Κλέγκ πέτυχε την επανεκλογή του χάρη στην τακτική ψήφο των Συντηρητικών. Πριν λίγο ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Στην ομιλία του, προειδοποίησε για το μέλλον της ΕΕ, τη συρρίκνωση των φιλελεύθερων κομμάτων και αξιών και την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Η περίπτωση των Φιλελευθέρων επιβεβαιώνει την ιστορική αλήθεια που θέλει τον μικρότερο εταίρο σε κάθε κυβέρνηση συνασπισμού πληρώνει το βαρύτερο πολιτικό κόστος.
Ηττημένος, επίσης, είναι και ο Νάιτζελ Φάρατζ, το κόμμα του οποίου, το UKIP, παίρνει μόνο μια έδρα, παρά το 12% των ψήφων που έλαβε συνολικά, ενώ ο ίδιος απέτυχε να εκλεγεί στο South Thanet και αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος και την πολιτική.
Αναμφισβήτητα πάντως ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το SNP, το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο με μη ρεαλιστικές υποσχέσεις και λαϊκιστική ρητορεία εξασφάλισε 56 από τις 58 έδρες της περιοχής σε βάρος των Εργατικών. Δεν θα είναι καθόλου εύκολη η συμβίωση του SNP με την νέα, ακραιφνώς, συντηρητική κυβέρνηση. Ήδη πολλοί Τόρηδες ζητούν την αλλαγή καθεστώτος χρηματοδότησης της Σκωτίας και πλήρη οικονομική ανεξαρτησία από την κεντρική κυβέρνηση.