Ο αριθμός των προσφύγων στη Γερμανία αυξάνεται καθημερινά. Παράλληλα όμως ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν και οι επιθέσεις εναντίον των προσφύγων, κυρίως στα ανατολικά κρατίδια.
Ο αριθμός των προσφύγων στη Γερμανία αυξάνεται καθημερινά. Παράλληλα όμως ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν και οι επιθέσεις εναντίον των προσφύγων, κυρίως στα ανατολικά κρατίδια.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι από το 2015 μέχρι το 2017 τουλάχιστον τρία εκατομμύρια πρόσφυγες θα έχουν καταφθάσει στην Ευρώπη. Ένα μεγάλο μέρος καταφθάνει στη Γερμανία, τη χώρα που για τους περισσότερους αποτελεί όνειρο και τελικό προορισμό. Η Κομισιόν εκτιμά πως η Ευρώπη μπορεί να επωφεληθεί από την άφιξη των προσφύγων, λαμβάνοντας υπόχη ότι τρεις στους τέσσερεις είναι σε ηλικία που μπορούν να εργασθούν και να προσφέρουν.
Ωστόσο ένα τμήμα του πληθυσμού παραμένει επιφυλακτικό, ενώ όλο και πιο συχνά είναι τα φαινόμενα βίας που καταγράφονται εναντίον των προσφύγων. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσβολών εναντίον προσφύγων ανέρχεται στις 640, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Ο Γερμανός υπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του και τόνισε πως τα αδικήματα αυτά μπορεί να είναι από φθορά ξένης περιουσίας μέχρι απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς και ότι οι δράστες θα πρέπει να διωχθούν.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι δράστες; Ποιο είναι το περιβάλλον από το οποίο προέρχονται; Ο ακτιβιστής και ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντάβιντ Μπέγκρις, μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε:
«Το περιβάλλον είναι το ίδιο με αυτό που ήταν πριν από είκοσι χρόνια. Τώρα κινητοποιούνται εκ νέου. Αισθάνονται ότι θα πρέπει να δράσουν και ανοίγει το πεδίο των υποτιθέμενων εχθρών. Στο επίκεντρο δεν βρίσκονται πλέον μόνο οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες αλλά και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από τους πρόσφυγες. Όπως για παράδειγμα εθελοντές, εκπρόσωποι της εκκλησίας και πολιτικοί, όλοι μπαίνουν στο στόχαστρο. Παρατηρούμε μια ριζοσπαστικοποίηση και ένα πέρασμα από τη λεκτική στην ψυχολογική βία».
Η κληρονομιά της Ανατολικής Γερμανίας
Στη Γερμανία η μεγαλύτερη αύξηση των επιθέσεων εναντίον των προσφύγων αλλά και εναντίον εθελοντών σημειώνεται στα ανατολικά κρατίδια. Εκεί άλλωστε που γεννήθηκε και το ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida. Πού οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση. Ο Ντάβιντ Μπέγκρις λέει στην Deutsche Welle:
«Υπάρχουν δύο λόγοι. Από την μια πλευρά υπάρχει ο απόηχος της ιστορίας της Ανατολικής Γερμανίας, η οποία παίζει φυσικά ένα ρόλο. Υπάρχει η γενιά που μεγάλωσε και κοινωνικοποιήθηκε στην Ανατολική Γερμανία και ένας ορισμένος τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στους εποχικούς εργάτες -στην Ανατολική Γερμανία έφερναν εργάτες από αδελφά κομμουνιστικά κράτη όπως το Βιετνάμ-. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η γενιά της πόλης Χογερσβέρντα, όπου το 1991 είχαν σημειωθεί σοβαρές ρατσιστικές επιθέσεις. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν μάθει πως μέσω ρατσιστικών επιθέσεων μπορούν να εισακουστούν πολιτικά. Τώρα μεταφέρουν αυτές τις εμπειρίες τους στα παιδιά τους. Κάποιοι αναλαμβάνουν και πάλι δράση».
Ο Γερμανός ειδικός υποστηρίζει, τέλος ότι στα ανατολικά κρατίδια υπάρχουν και πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι βοηθούν τους πρόσφυγες. Το κράτος θα πρέπει να τους στείλει σαφή μηνύματα στήριξης και αναγνώρισης για το έργο που επιτελούν. Μια τέτοια υποστηρικτή στάση αναγνώρισης θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση της έντασης.