Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κάμερον τα νέα σχέδια για την προσφυγική -μεταναστευτική κρίση. Πιθανότατα θα προέρχονται αποκλειστικά από τους καταυλισμούς των Ηνωμένων Εθνών στα σύνορα της Συρίας οι πρόσφυγες που θα δεχτεί η χώρα, όπως αναφέρουν Guardian και BBC.
Τα σχέδιά του για την αύξηση κατά χιλιάδες του αριθμού των προσφύγων που θα δέχεται η χώρα του αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα εντός της ημέρας ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έπειτα και από τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε την Πέμπτη -με αφορμή τη δημοσίευση της φωτογραφίας του πτώματος του τρίχρονου Αϊλάν – επειδή το Λονδίνο δεν εμπλέκεται ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει σήμερα τόσο το BBC στην ιστοσελίδα του όσο και η εφημερίδα Guardian, οι πρόσφυγες τους οποίους θα δεχτεί η Βρετανία πιθανότατα θα προέρχονται από τους καταυλισμούς των Ηνωμένων Εθνών στα σύνορα της Συρίας και όχι από το Καλαί ή από άλλες περιοχές που γειτονεύουν με τη χώρα.
Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Guardian , ο οριστικός αριθμός των προσφύγων που θα δεχτεί η Βρετανία θα ανέρχεται σε λιγότερους από δεκάδες χιλιάδες, αριθμός σημαντικά μικρότερος από εκείνον που αναμένεται να δεχτεί η Γερμανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, επισημαίνει η εφημερίδα, παραμένει βέβαιος ότι αν η χώρα του δεχτεί έναν μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, αυτό θα επιδεινώσει την κρίση και θα προκαλέσει μεγαλύτερο χάος. Θα αποτελέσει, δε, κίνητρο για τα κυκλώματα των δουλεμπόρων να πείσουν περισσότερους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Μέση Ανατολή μέσω της Μεσογείου και της ανατολικής Ευρώπης.
Κι αυτό γιατί ο Κάμερον θεωρεί ότι η επίλυση της κρίσης μπορεί να έρθει όχι μέσω της υποδοχής περισσότερων προσφύγων, αλλά μέσω της εξεύρεσης πολιτικής λύσης εντός της Συρίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά του από την Ισπανία, όπου βρίσκεται, έπειτα από συνάντηση που θα έχει με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Οι συζητήσεις τους επρόκειτο να επικεντρωθούν στην επιθυμία του Λονδίνου για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, αλλά εκτιμάται ότι θα επισκιαστούν από την μεταναστευτική κρίση.