«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του» τονίζει το υπ. Εξωτερικών στην ανακοίνωση του – Νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε επιτεθεί ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να μην ξεχνάει ότι «σας ρίξαμε στο Αιγαίο το 1922»
Σε αυστηρούς τόνους ήρθε η απάντηση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων.
«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί.» επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς.
Κάνει, επίσης, λόγο για «διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα» η οποία, όπως τονίζει, «προκαλεί θλίψη και την εκθέτει».
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:
Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.
Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.
Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια.
Τι προηγήθηκε
Νωρίτερα η Τουρκία είχε ανεβάσει ξα΄να τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, λίγες ώρες μετά την σκληρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης η οποία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν έχει καμία αξία.
Αφορμή αποτέλεσαν όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Παρασκευή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι «η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία -ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Όπως και από την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και για αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση -όπως σας είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου- κινείται μεθοδικά».
Δύο ημέρες αργότερα, την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε σε υψηλούς και προκλητικούς τόνους δια του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι
εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».
Συνεχίζοντας τους ανιστόρητους ισχυρισμούς του το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα «να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:
«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας.
Αν η ελληνική ηγεσία, η οποία δείχνει να μην μπορει να ξεπεράσει ότι οι τότε κατοχικές δυνάμεις της οδηγήθηκαν στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του τουρκικού πολέμου της ανεξαρτησίας, θέλει να ασχοληθεί με το παρελθόν, το σημείο έναρξης θα πρέπει να είναι η αναφορά της επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών η οποία κατέγραψε τα εγκλήαμτα πολέμου του ελληνικού στρατού κατά την εισβολή στην Ανατολία όπως και τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να πληρώσει αποζημιώσεις για τις σφαγές και τις αγριότητες που διέπραξε κατά των Τούρκων.
Καλούμε την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει τα βήματα του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου ο οποίος πρότεινε τον μεγάλο μας ηγέτη, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος πολέμησε κατά του ελληνικού στρατού εισβολής για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με το να βάλει στην άκρη τις γεμάτες φαντασία ιεδολογίες και την καλούμε να οικειοποιηθεί τις αρχές φιλίας και καλής γειτονίας».