Πολιτική

Αυτά είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης για μισθωτούς, συνταξιούχους και πάταξη φοροδιαφυγής

Σε μία εξαγγελία βόμβα προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα πλαίσια της 87ης ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 αναμένεται να ξεπαγώσουν οι «τριετίες» αλλά και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012. 

Ακόμη προανήγγειλε ότι από την 1.1.2024 αυξάνονται οι αμοιβές στο Δημόσιο κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο. Την ίδια ώρα σε 1.340.000 δηλώσεις θα έχουμε αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για παιδιά, ενώ σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα μέτρα που έχουν στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα, ενώ ανακοίνωσε τη συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των παροχών του «καλαθιού» της ΔΕΘ είπε ότι από τον Απρίλιο του 2024 θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους θα αυξηθεί κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επιπλέον προανήγγειλε την καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ είπε ότι τον Ιανουάριο του 2024 θα υπάρξει νέα αύξηση στους συνταξιούχους. 

Επίσης μίλησε για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο καθώς επίσης και για την συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη θα υπάρξει συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. 

Επιπλέον ο πρωθυπουργος μίλησε για την καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%

Ακόμη αναφέρθηκε στην εξυγίανση και την ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς

Τέλος μίλησε για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης, για τη μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών αλλά και για την ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια.

You may also like