Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, Ταχέρ Αλ Μπαούρ, ενώ είχε συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας την ανυπόστατη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου. Στην ατζέντα βρέθηκε και το μεταναστευτικό.
«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Τρίπολη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σας μεταφέρω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας. Η Λιβύη αποτελεί για την Ελλάδα τον φυσικό γείτονα. Αποτελεί έναν σύμμαχο του πολιτισμού και της ιστορίας και η επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε μαζί την πορεία για μια ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη. Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου και εκείνα τα οποία μας ενώνουν, όπως η γεωγραφία και η ιστορία, είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας διχάζουν. Για τον λόγο αυτό προσβλέπω στη συνεργασία μας και ευελπιστώ η επίσκεψή μου να αποτελέσει την αρχή μιας καλής και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των κυβερνήσεών μας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με την ηγεσία της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» της Λιβύης, που έχει ως έδρα την Τρίπολη.
Ο Ταχέρ Αλ Μπαούρ, υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Τρίπολης, υποδεχόμενος τον Έλληνα ΥΠΕΞ, τόνισε τις ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις που ενώνουν τους δύο λαούς της Μεσογείου, χαρακτηρίζοντας τις διμερείς σχέσεις διαχρονικά θερμές, παρά τις δυσκολίες. «Πάντα υπάρχουν ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις, ανέφερε – και πρόσθεσε: Φυσικά, αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να γίνονται εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, ειδικά καθώς είμαστε στην ίδια περιφέρεια. Η Μεσόγειος είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές στον κόσμο… Οι παράγοντες αυτοί αναγκάζουν εμάς τους πολιτικούς να εργαστούμε για τις σχέσεις μας» επισήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα «αυτό το ταξίδι να είναι μια απαρχή για δοθεί μια καλή τροπή στις σχέσεις των δύο χωρών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης έθεσε το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, παρά το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε στη σκιά της ρηματικής διακοίνωσης της Λιβύης στον ΟΗΕ με βάση την οποία η μεταβατική κυβέρνηση αμφισβητεί τη μέση γραμμή ως αφετηρία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, ευθυγραμμιζόμενη με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ωστόσο, η Αθήνα επισημαίνει πως, παρά τις αμφισβητήσεις της λιβυκής πλευράς, το ότι στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης γίνεται επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αφήνει ανοιχτά αρκετά περιθώρια διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την λιβυκή κυβέρνηση μετά τις συναντήσεις, αναφέρονται τα εξής:
Ο πρωθυπουργός Abdelhamid Debiba δέχθηκε, την Τρίτη, στο γραφείο του στο υπουργικό συμβούλιο, τον υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως σε θέματα οικονομίας και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα συζήτησαν το άνοιγμα του ελληνικού εναέριου χώρου για την εναέρια κυκλοφορία της Λιβύης και την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της συνέχισης του άμεσου διαλόγου για τη διασφάλιση του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων του λιβυκού και του ελληνικού λαού.
استقبل رئيس مجلس الوزراء، السيد عبدالحميد الدبيبة، اليوم الثلاثاء، في مكتبه بديوان مجلس الوزراء، وزير خارجية جمهورية…
Posted by Government of National Unity حكومة الوحدة الوطنية on Tuesday, July 15, 2025