Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μια ισχυρή πυρηνική δύναμη αποτροπής είναι το πιο δυνατό ξίφος για να αποτραπούν οι επιθέσεις των ξένων, σχολιάζει σε νέα ανακοίνωσή της η Πιονγιαγκ
Στο παράδειγμα του Σαντάμ Χουσεΐν και του Μουάμαρ Καντάφι παρέπεμψε η Βόρεια Κορέα, προκειμένου να δικαιολογήσει την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, λίγες ημέρες μετά την δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
Σε ανακοίνωση του, το καθεστώς της Πιόνγιανγκ κατέστησε σαφές ότι «η τύχη που είχε ο Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ και ο Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη αποτελεί απόδειξη του τι συμβαίνει όταν οι χώρες απαρνούνται τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες».
Αναφερόμενη στην πρόσφατη πυρηνική δοκιμή, η βορεοκορεάτικη κυβέρνηση έκανε λόγο για «ένα σημαντικό γεγονός», που προσφέρει στη Βόρεια Κορέα μία «επαρκή ικανότητα προστασίας των συνόρων της, από όλες τις εχθρικές δυνάμεις, όπως αυτών των ΗΠΑ».
«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μια ισχυρή πυρηνική δύναμη αποτροπής είναι το πιο δυνατό ξίφος για να αποτραπούν οι επιθέσεις των ξένων» υπογράμμισε και εκτίμησε ότι η κατάσταση που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα σήμερα μοιάζει με τον «νόμο της ζούγκλας», βάσει του οποίου μόνο οι ισχυρότεροι επιβιώνουν.
Σημειώνεται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ εγκαταλείφθηκε από τον Σαντάμ Χουσεΐν τη δεκαετία του 1990 μετά τον πόλεμο στον Κόλπο. Στη Λιβύη, ο Καντάφι ανακοίνωσε τη διάλυση των μυστικών εξοπλιστικών του προγραμμάτων το 2003.
«Και οι δύο έκαναν το σφάλμα να απαρνηθούν τα πυρηνικά τους προγράμματα υποκύπτοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ, που ενορχύστρωναν τις αλλαγές στο καθεστώς» παρατήρησε καταλήγοντας, η Πιόνγιανγκ.