Την μετονομασία του ΤΑΙΠΕΔ με παράλληλη αλλαγή των βασικών του στόχων προανήγγειλε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατά την ακρόαση από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής του νέου προέδρου του ταμείου για την αξιοποίηση της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου Στέργιου Πιτσιόρλα και του νέου διευθύνοντος συμβούλου Αντώνη Λεούση.
Σύμφωνα με την υπουργό τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα κατευθύνονται στον κρατικό προϋπολογισμό και σε ειδικό ταμείο για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ασφάλιση και όχι προς τον λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους. «Τα έσοδα του νέου ταμείου θα αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και την στήριξη της δημόσιας ασφάλισης» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βαλαβάνη υποστηρίζοντας πως «τελειώνει το ΤΑΙΠΕΔ ως ταμείο για ιδιωτικοποιήσεις και απόδοση εντός 10 ημερών των εσόδων του στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο εξωτερικό».
Πάντως, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ) επισήμανε πως η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη προς τον Γερούν Ντάισεμπλουμ αναφέρει ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Πιο αναλυτικά, η υπουργός προανήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα περιλαμβάνεται άρθρο που θα καταργεί το Παράκτιο Μέτωπο και θα μεταβιβάζει την περιουσία του μαζί με την περιουσία του ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ στο άμεσο μέλλον θα έρθει νέο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΤΑΙΠΕΔ και την συγκρότηση νέας εταιρίας δημόσιας περιουσίας. Αναφορικά με πιθανή ακύρωση πωλήσεων στις οποίες ήδη έχει προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ είπε πως «Οι εισαγγελείς ερευνούν μια σειρά υποθέσεων και αν υπάρξει ζήτημα τότε είναι θέμα της κυβέρνησης τι θα κάνει».
Υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε την εταιρία Παράκτιο Μέτωπο ως «κουμπαρά της ελληνικής ολιγαρχίας» και το ΤΑΙΠΕΔ «ως κουμπαρά των ξένων». Υποστήριξε πως «εμείς δεν έχουμε βλέψεις να κάνουμε την ελληνική ριβιέρα» και επισήμανε πως το όραμα της κυβέρνησης είναι «ανοικτές παραλίες σε όλο το λεκανοπέδιο για να έχει πρόσβαση ο λαός». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως τα «δίκτυα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι δημόσια. Υπήρξαν προβλήματα Συνταγματικότητας που δεν θα τα ανοίξουμε εμείς σε ότι έχει κλείσει».
Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε πως η δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί και πως «δεν μπορεί να ρημάζει» ωστόσο τόνισε ότι δεν είναι τα πάντα προς πώληση αναφέροντας ως παράδειγμα την ΕΥΔΑΠ που υποστήριξε τον δημόσια χαρακτήρα της.
Πρόσθεσε ότι η λογική της νέας διοίκησης είναι αυτή των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει αυστηρό και ξεκάθαρο πλαίσιο που θα προστατεύουν Δημόσιο και επενδυτές.
Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι ο ίδιος δεν θα ανακινήσει ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων που ήδη έχουν ολοκληρωθεί για να εισπράξει την παρατήρηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου που είπε πως «αυτά τα θέματα δεν είναι δικής σας αρμοδιότητας».
Πάντως, οξεία ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες της κυβέρνησης με τον κ. Γιάννη Τραγάκη να αναφέρει προς την κυρία Βαλαβάνη πως «είστε δέσμιοι των προεκλογικών σας δεσμεύσεων. Το μόνο που κάνετε είναι μετονομασία του ΤΑΙΠΕΔ. Πάτε να κοροϊδέψετε τον κόσμο».