Οικονομία

Βαρουφάκη: Δεν φταίω εγώ αλλά το «φαινόμενο Τρόικα» για την κατάρρευση της Ελλάδας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Όσοι κατηγορούν τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, θέλουν απλά να…  δαιμονοποιήσουν το θάρρος του ελληνικού λαού να εκλέξει την Αριστερά για να εναντιωθεί στην Τρόικα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο τέως υπουργός Οικονομικών ο οποίος μέσα από ένα άρθρο στο «Project Syndicate» απαντά στους επικριτές του και κυρίως στον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα μίλησε για το «φαινόμενο Βαρουφάκη» και τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε στην οικονομία της χώρας.

Ο Βαρουφάκης λέει πως ο Σμίντινγκ χρησιμοποίησε ένα διάγραμμα για να δείξει ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών και πως του φόρτωσε όλα τα δεινά της Ελλάδας.

«Στον απολογισμό του για το 2015 ο Σμίντινγκ προειδοποίησε τους πελάτες της εταιρείας του ότι αυτό για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχούν αυτή τη στιγμή είναι ο πολιτικός κίνδυνος. Επέλεξε να αποκαλέσει αυτό το φαινόμενο ως “φαινόμενο Βαρουφάκη”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ για τους πολιτικούς κινδύνους αυτές τις ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των πολιτικών και των γραφειοκρατών να επιδιορθώσουν τη ζημιά σε μία οικονομία», γράφει.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι όντως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα βυθίστηκε την περίοδο που έγινε υπουργός Οικονομικών και αυξήθηκε ξανά ένα μήνα μετά την παραίτησή του.

«Η συσχέτιση είναι προφανής», τονίζει, αλλά διερωτάται: «ποια είναι η αιτιολογία;».

«Οι δανειστές μας», απαντά στην ερώτησή του και υπογραμμίζει πως ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα είχε η Τρόικα που είπε ότι θα έκλεινε τις τράπεζες για να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχτεί μια καινούργια συμφωνία δανεισμού. 

Όπως υποστηρίζει, η πτώση της Ελλάδας το 2015 οφείλεται στο «φαινόμενο Τρόικα», ενώ προειδοποιεί πως η στάση της Τρόικας ενέχει κινδύνους για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ναι, το πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρο και υπαρκτό. Αλλά πηγάζει από την απροθυμία της Τρόικας να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της και να ξανασκεφτεί τις αποτυχημένες της πολιτικές», αναφέρει ο τέως υπουργός Οικονομικών.

You may also like