Περί δήθεν ελλιπούς συνεργασίας της Αθήνας με τους εταίρους της μίλησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, σε δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, να προχωρά σε κατηγορηματική διάψευση των λεγομένων του Αυστριακού ομόλογού του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους ισχυρισμούς αυτούς ως «ψέμα και μάλιστα προσβλητικό».
Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ σε συνομιλία που είχε με Αυστριακούς δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα, κατηγόρησε την Ελλάδα για ελλιπή πρόθεση συνεργασίας, και είπε ότι «υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης ως προς το ποια μέτρα και ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, η οποία όμως αρνείται μέχρι τώρα να δεσμευτεί».
Στους ισχυρισμούς του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών επέκρινε επιπλέον την ελληνική κυβέρνηση ότι άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτος πολύς καιρός και πως υπάρχει μια γενική «κρίση εμπιστοσύνης» απέναντι στη νέα ηγεσία στην Αθήνα, με έναν από τους λόγους να βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι αδύνατο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν γραπτά στοιχεία από την ελληνική πλευρά.
Ως παράδειγμα ο Σέλινγκ ανέφερε τη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, στην οποία, όπως είπε, «οι Έλληνες έδωσαν κάποιες προφορικές υποσχέσεις, έπειτα όμως δεν ήθελαν να τις δώσουν και γραπτά».
Στις δηλώσεις του στην Der Standard, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αντιδρώντας έντονα στους ισχυρισμούς του Αυστριακού ομολόγου του, επισήμανε πως «αυτό είναι ένα ψέμα και μάλιστα προσβλητικό», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα κατέθεσε στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης όλα τα έγγραφα για μεταρρυθμίσεις, προτάσεις και προσφορές, και ότι οι ισχυρισμοί από τη Βιέννη δεν ισχύουν.
Σε σχέση με τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα ότι πιστεύει πως μπορεί να υπολογίζει σε έναν σύμμαχο με ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή, τις ΗΠΑ, και ότι αποκόμισε την εντύπωση πως «οι Αμερικανοί θέλουν να ασκήσουν πίεση και στις δύο πλευρές, δηλαδή στην Ελλάδα και στους θεσμούς, για να υπάρξει μια συμφωνία στην Ευρώπη».
Όπως πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, «οι ΗΠΑ σε κάθε περίπτωση δεν συμμερίζονται την εκτίμηση πολλών χωρών της Ευρωζώνης, ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν οι επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από το χώρο του κοινού νομίσματος», ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι «ορισμένοι από τους εταίρους μας παίζουν με τη φωτιά».