Ο βέλγος διπλωμάτης Ντιντιέ Ζέους και επί χρόνια ευρωπαίος αξιωματούχος ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επικεφαλής της “Task Force Brexit”, της αρμόδιας ομάδας για να διαπραγματευτεί τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ο βέλγος διπλωμάτης Ντιντιέ Ζέους και επί χρόνια ευρωπαίος αξιωματούχος ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επικεφαλής της “Task Force Brexit”, της αρμόδιας ομάδας για να διαπραγματευτεί τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, έγινε σήμερα γνωστό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο 50χρονος διπλωμάτης που ήταν μέχρι σήμερα διευθυντής των τομέων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα οργανώσει τη διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT. Έχει επίσης διατελέσει επίσης εκπρόσωπος του φιλελεύθερου πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και νυν ευρωβουλευτή Γκι Φερχόφσταντ, καθώς και προσωπάρχης του γραφείου του πρώτου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του συμπατριώτη του Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει μια ‘ομάδα εργασίας’ που θα ασχοληθεί με όλες τις διαπραγματεύσεις”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (που αριθμεί 28 κράτη μέλη), Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι βέλγος αξιωματούχος ασχολείται τώρα με τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν.
Η Βρετανία ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της εξόδου από την ΕΕ σε ένα δημοψήφισμα που δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.
Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή τη ρήτρα της εθελοντικής και μονομερούς αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος ανακοίνωσε την παραίτησή του διευκρινίζοντας ότι θα εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να αναλάβει την αποστολή αυτή.
Μακρές διαπραγματεύσεις που μπορεί να διαρκέσουν δύο χρόνια αναμένεται να καθορίσουν τον χαρακτήρα της νέας σχέσης μεταξύ των Βρετανών και των Ευρωπαίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε επίσης μια “ομάδα εργασίας για το άρθρο 50”, που θα είναι αρμόδια για την παραγωγή των νομοθετικών προτάσεων που θα συνοδεύσουν την αποχώρηση της Βρετανίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.