Διεθνή

Βερολίνο: Απαράδεκτος ο υψηλός αριθμός Βαλκάνιων που αιτούνται ασύλου

D27D74ADE8A33B5A1210250C55C7DA3E.jpg«Είναι ακατανόητο, απαράδεκτο και απρεπές για την Ευρώπη» το ότι οι μετανάστες αυτές παρακωλύουν το σύστημα ενώ πολλαπλασιάζονται οι αιτήσεις ασύλου που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες», σημείωσε ο Ντε Μεζιέρ.

Είναι «απρεπές και απαράδεκτο» για την Ευρώπη το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων χορήγησης ασύλου οι οποίες υποβάλλονται στις αρχές της Γερμανίας κατατίθεται από μετανάστες που προέρχονται από τα Βαλκάνια, έκρινε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, επαναλαμβάνοντας ότι το καθεστώς του πρόσφυγα που δικαιούται άσυλο επιφυλάσσεται για εκείνους που υφίστανται διωγμούς.

«Στη Γερμανία, τους πρώτους επτά μήνες της (σ.σ. τρέχουσας) χρονιάς», τόνισε ο Ντε Μεζιέρ, «το 40% του συνολικού αριθμού των αιτούντων άσυλο είναι άνθρωποι από τα Βαλκάνια». Ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής στο Αϊζενχούτενστατ, στα σύνορα με την Πολωνία, όπου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 2.249 αιτούντες άσυλο.

«Είναι ακατανόητο, απαράδεκτο και απρεπές για την Ευρώπη» το ότι οι μετανάστες αυτές παρακωλύουν το σύστημα ενώ πολλαπλασιάζονται οι αιτήσεις ασύλου που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες», σημείωσε ο Ντε Μεζιέρ.

Η Γερμανία καλείται να αντιμετωπίσει την μεγάλη άνοδο του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στο έδαφός της, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από το Κόσοβο, την Αλβανία και τη Σερβία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και δουλειά. Αλλά αυτοί δεν μπορούν να αιτούνται να τους χορηγείται καθεστώς πρόσφυγα, καθώς αυτό επιφυλάσσεται για όσους είναι θύματα πολέμων ή διωγμών στις πατρίδες τους.

Η Γερμανία καλείται να λαμβάνει αποφάσεις για το εάν «αυτοί που έχουν ανάγκη προστασίας δεν μπορούν μόνο να παραμείνουν (στη χώρα) αλλά να ενταχθούν πλήρως» στη γερμανική κοινωνία, συνέχισε ο Τόμας ντε Μεζιέρ. «Και όσοι δεν χρειάζονται προστασία πρέπει να υπάρχει μια δίκαιη και ταχεία διαδικασία για να φεύγουν κατόπιν από τη χώρα μας».

Στο σύνολό τους, οι αιτήσεις προσώπων από τα Βαλκάνια αποτελούν περίπου τις μισές από τις σχεδόν 300.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου οι οποίες έχουν υποβληθεί στη Γερμανία από τον Ιανουάριο. Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους για παράδειγμα στη Γερμανία έφθασαν πάνω από 32.000 Κοσοβάροι, περισσότεροι από τους Σύρους.

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ διευκρίνισε ότι οι νέες προβλέψεις για τον αριθμό των αιτήσεων χορήγησης ασύλου φέτος θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Η Γερμανία, ο κυριότερος προορισμός των προσφύγων στην ΕΕ, ανέμενε μέχρι σήμερα 400.000 ως 500.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, έναν αριθμό που ήδη αποτελούσε ιστορικό υψηλό.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν εκτίμησε ότι ο αριθμός τους ενδέχεται να φθάσει τους 600.000 «και πλέον» το 2015, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Για να αποπειραθεί να αποτρέψει εκείνους που επιθυμούν να φύγουν από χώρες των Βαλκανίων για να μεταναστεύσουν στη Γερμανία η γερμανική κυβέρνηση διεξάγει μια εκστρατεία πληροφόρησης στις βαλκανικές χώρες με διαφημιστικά μηνύματα που μεταδίδονται από τηλεοπτικούς σταθμούς στην περιοχή και μέσω ανακοινώσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

You may also like

More in Διεθνή