Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας επιχείρησε να κατασκοπεύσει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέσω του σταθμού υποκλοπών της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Η γερμανική καγκελαρία είχε ενημερωθεί ήδη από το 2008 περί αμερικανικών πρακτικών οικονομικής κατασκοπείας σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών όπως της Airbus, όμως δεν αντέδρασε, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, η οποία επικαλείται σχετικά έγγραφα.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) επιχείρησε να κατασκοπεύσει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέσω του σταθμού υποκλοπών της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) στο Μπαντ Άιμπλινγκ, στη Βαυαρία (νότια Γερμανία).
Η Bild αναφέρει ότι είδε δύο έγγραφα τα οποία έστειλε το 2008 και το 2010 η BND στην καγκελαρία για να την ενημερώσει για τις πρακτικές κατασκοπείας της NSA.
Στα έγγραφα αυτά αναφέρονταν απόπειρες κατασκοπείας εκ μέρους της NSA από το 2005 με στόχο ηλεκτρονικές διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων του ομίλου EADS (έγινε Airbus) και του Eurocopter (σήμερα Airbus Helicopters).
«Επί χρόνια γνώριζαν στην καγκελαρία ότι η NSA επιχειρούσε να κατασκοπεύσει γερμανικές εταιρείες. Είναι απίθανο και θα ήταν εντελώς ασυνήθιστο ο επικεφαλής των υπηρεσιών της καγκελαρίας να μην είχε ενημερωθεί για τέτοιες δραστηριότητες», δήλωσε στην Bild ένα μέλος της ερευνητικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου που έχει αναλάβει να ρίξει φως στις πρακτικές της NSA.
Τη θέση του προσωπάρχη της καγκελαρίας, ο οποίος είναι κυρίως υπεύθυνος για την επίβλεψη των υπηρεσιών πληροφοριών, κατείχε το 2008 ο Τόμας ντε Μεζιέρ, ένας συντηρητικός συνεργάτης της Άγγελας Μέρκελ που είναι σήμερα υπουργός Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την Bild, η οποία επικαλείται μια πηγή στην κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή, οι Γερμανοί προτίμησαν να κλείσουν τα μάτια για να μην θέσουν σε κίνδυνο τη συνεργασία με την NSA, την οποία θεωρούν ουσιαστικής σημασίας ιδιαίτερα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. «Την εποχή εκείνη, σκεφτήκαμε: ‘έχουμε ανάγκη τις πληροφορίες των Αμερικανών, έτσι είναι, άρα δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη συνεργασία’», υποστηρίζει η πηγή αυτή.
Το περιοδικό Spiegel υποστήριξε την Πέμπτη πως η NSA κατασκόπευε επί χρόνια ευρωπαϊκές εταιρείες με τη βοήθεια των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Σύμφωνα με την έκδοση του περιοδικού στο Ίντερνετ, η NSA έδωσε στην BND διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς κινητών τηλεφώνων που παρακολουθήθηκαν έτσι από τους Γερμανούς για λογαριασμό των Αμερικανών.
Η υπόθεση φέρνει σε δύσκολη θέση τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε πως είναι θύμα της κατασκοπείας που ασκούν οι σύμμαχοί της.
Η Γερμανία είχε συγκλονισθεί το καλοκαίρι του 2013 από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συμβούλου της NSA, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε θέσει σε λειτουργία επί πολλά χρόνια ένα ευρύ σύστημα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών και των επικοινωνιών μέσω του Ίντερνετ Γερμανών, ακόμη και το τηλέφωνο της καγκελαρίου.