Την άποψη ότι η αύξηση φόρων ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την οποία, όπως λέει, «ελπίζω ότι είχαν συμβουλευτεί ειδικούς όσο αφορά την αποτελεσματικότητα της είσπραξης των φορολογικών εσόδων» εκφράζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο capital.gr ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.
«Τα λεφτά μπορεί να εισπραχθούν. Βέβαια, πρέπει να υπάρχουν και κίνητρα. Αν όμως τα πρόστιμα είναι μικρότερα από τη φοροδιαφυγή για παράδειγμα, τί κίνητρο έχει κανείς να είναι συνεπής στην απόδοση των φόρων;» συμπληρώνει για το θέμα ο κ. Βίζερ.
Ερωτηθείς για το πότε εκτιμά ότι θα υπάρξει η πρώτη εξέταση περί του αν πρέπει ή όχι να ενεργοποιηθεί ο “κόφτης”, ο κ. Βίζερ την τοποθετεί χρονικά στο δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Αναφερόμενος στα εργασιακά, πεδίο που θα αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα της δεύτερης αξιολόγησης, ο πρόεδρος του Euroworking Group σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης ούτε και στον εσωτερικό ανταγωνισμό των βιομηχανικών χωρών και της εσωτερικής αγοράς». Γι’ αυτό και προτείνει «διπλή στρατηγική» που συνίσταται, όπως σημειώνει, στη μείωση της υπερπροστασίας των μέσα και στην αύξηση της προστασίας των έξω. «Το ένα δε γίνεται χωρίς το άλλο. Είναι λάθος να δούμε τις εργασιακές αλλαγές μόνο ως απώλεια προνομίων για κάποιους. Μιλάμε για εξισορρόπηση, μείωση των μεγάλων αποκλίσεων. Ούτε τέρμα πάνω, ούτε τέρμα κάτω. Πρέπει να υπάρξει μία πλήρης αναδιάρθρωση της κοινωνικής πολιτικής για να ξέρουμε ακριβώς ποιος παίρνει τι και να υπάρξουν διορθώσεις» προσθέτει για το θέμα.
Εμφανίζεται, τέλος, υπέρμαχος της διατήρησης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% λέγοντας ότι «δεν είμαι της άποψης πως μπορούμε να το κόψουμε στο 2% και να μπούμε στη νιρβάνα».
Aποστολή