Οικονομία

Bloomberg: Για δύο αντίπαλους στην ελληνική κρίση, η κόντρα είναι προσωπική

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Την τρικυμιώδη σχέση του Έλληνα υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναλύει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος του Bloomberg Edward Robinson, εν όψει της συνάντησης των δύο αντρών στο Eurogroup της Πέμπτης.

Το εκτενέστατο άρθρο με τίτλο «Ευρωπαϊκή Διάσπαση: Για δύο αντίπαλους στην ελληνική κρίση, η κόντρα είναι προσωπική» περιλαμβάνεται στο Τεύχος Ιουλίου του περιοδικού Bloomberg Markets, το οποίο είναι αφιερωμένο στους πολιτικούς αντιπάλους ανά τους αιώνες, και εστιάζει στις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους δύο ΥΠΟΙΚ.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σφοδροί υποστηρικτές διαμετρικά αντίθετων οικονομικών θεωριών. Την Πέμπτη το απόγευμα πρόκειται να έρθουν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο στο Λουξεμβούργο. Η έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μπορεί ο Σόιμπλε και Βαρουφάκης να μοιράζονται την ίδια σκηνή μόλις για πέντε μήνες, ωστόσο έχουν αναδειχθεί σε βασικούς αντιπάλους μίας μάχης ιδεών που διαμορφώνει την στάση της ευρωζώνης απέναντι στην χειρότερη κρίση των 16 ετών της ιστορίας της. Από τη μία έχουμε έναν αυτοαποκαλούμενο «ανορθόδοξο μαρξιστή», που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του διδάσκοντας Οικονομικά και Θεωρία των Παιγνίων σε φοιτητές. Από την άλλη έχουμε έναν δικηγόρο και υποστηρικτή της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, που έχει συμπληρώσει 40 χρόνια παρουσίας στην Μπούντεσταγκ, τη Βουλή της Γερμανίας. Ο Βαρουφάκης έχει κερδίσει επαίνους από οικονομολόγους όπως ο Joseph Stiglitz για την εύστοχη κριτική του στις αδυναμίες της ζώνης του ευρώ. Ο Σόιμπλε έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση της 19μελούς νομισματικής ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, η κόντρα των δύο αντρών έχει τις ρίζες της σε ένα ερώτημα που έμεινε αναπάντητο όταν το ενιαίο νόμισμα τέθηκε σε λειτουργία την 1 του Γενάρη του 1999: Ποιο είναι το σχέδιο, αν και όταν κάποιο από τα μέλη πλησιάσει στη χρεοκοπία; 

Σύμφωνα με τον Robinson, η Ελλάδα φαίνεται να πλησιάζει αυτήν την κατάληξη με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το περασμένο σαββατοκύριακο, οι συνομιλίες ενδέκατης ώρας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της κατέρρευσαν, χωρίς καμία ένδειξη ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν τελικά να επιλύσουν τις διαφορές τους. Έτσι, στη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, ο Βαρουφάκης, ο Σόιμπλε, και άλλοι υπουργοί οικονομικών θα κληθούν να αποτρέψουν μια καταστροφή. 

«Ο Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι η τρόικα – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – πειραματίζονται εις βάρος της Ελλάδας. Λέει ότι η πώληση του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους ή η μείωση των συντάξεων δεν αποτελούν μέτρα ικανά για να σώσουν τη χώρα του ή την ζώνη του ευρώ. Αυτό που χρειάζεται, λέει, είναι ένας επανασχεδιασμός που θα διευκολύνει τις πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, να διοχετεύσουν «αδρανή κεφάλαια» στις φτωχότερες χώρες όπως η Ελλάδα, μέσω επενδύσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.

Ωστόσο, αν και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό αλλά δομικό και ότι η τρέχουσα δομή δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ, ο Γερμανός ομόλογός του πιστεύει ότι τα πράγματα είναι πιο απλά και ότι το αληθινό μυστικό της ευημερίας είναι απλώς να ξοδεύεις λιγότερα από όσα βγάζεις. Κι αυτή είναι μονάχα μία από τις δεκάδες διαφορές που χωρίζουν τους δύο άντρες με την έντονη προσωπικότητα.

schema.jpg

You may also like