Οικονομία

Bloomberg: Γιατί η ελληνική κρίση αυτή τη φορά δε θα είναι μεταδοτική

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Το «φλερτ» της Ελλάδας με έξοδο από το ευρώ το 2011 και οι δύο δραματικές εκλογές το 2012 οδήγησαν τη χώρα στις πιο σκοτεινές μέρες που γνώρισε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και σταμάτησαν μόνο με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σώσει το νόμισμα με όποιο κόστος, γράφει το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

«Τώρα, με την κατάρρευση μίας άλλης ελληνικής κυβέρνησης, οι ηγέτες της Ευρώπης, οι πιο ευάλωτες οικονομίες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι», αναφέρεται ακόμη στο δημοσίευμα. 

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, ενώ οι απειλές για έξοδο ή παραμονή στο ευρώ θα αντηχούν στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία, η εξάπλωση της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη αυτή τη φορά είναι πιθανό να είναι περιορισμένη.

«Κοιτάμε ένα πρόβλημα της Ελλάδας. Η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει», τόνισε, μιλώντας στο πρακτορείο, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. 

«Η κρίση του ευρώ ήταν σχετική με τον κίνδυνο μετάδοσης. Δεν αναμένω οι αγορές να αμφισβητήσουν σοβαρά τις άμυνες μετάδοσης της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Η αντίδραση των επενδυτών στην αποτυχία του ελληνικού Κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας φάνηκε στη γνωστή πλέον διαφορά Βορρά-Νότου, σχολιάζει, μεταξύ άλλων το Bloomberg, προσθέτοντας πως οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν και οι αγορές πλήγησαν σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ τα επενδυτικά κεφάλαια διοχετεύτηκαν στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ωστόσο, αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, η Ιταλία, η δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, δεν βρίσκεται κοντά σε δημοσιονομική καταστροφή, συνεχίζει το Bloomberg, προσθέτοντας πως τα κόστη δανεισμού των δεκαετών της ομολόγων βρίσκονται περίπου στο 2%, σε σύγκριση με πάνω από 7% που βρίσκονταν κατά το αποκορύφωμα της κρίσης.

«Οι χώρες κατά μήκος των άκρων της Ευρώπης είναι καλύτερα εξοπλισμένες τώρα, χάρη στην εν μέρει  πιθανή έναρξη των αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ», δήλωσαν αναλυτές στην JPMorgan Chase & Co.

«Η δυσφορία στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά ιστορικά έχει επηρεάσει αρνητικά άλλες αγορές, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να υποβαθμίσουμε τη μεσοπρόθεσμη σημασία της ελληνικής πολιτικής κρίσης» για τα ομόλογα οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, τόνισαν οι αναλυτές σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία