Δεν υπάρχει μόνο εκροή κεφαλαίων από την Ελλάδα, σε ρυθμό ρεκόρ. Και τα καλύτερα μυαλά της χώρας έχουν ήδη… πηδήξει από το πλοίο, γράφει το Bloomberg.
Η φυγή ανθρώπινου «κεφαλαίου» έχει διαστάσεις αιμορραγίας για την Ελλάδα, που χάνει την αφρόκρεμα, σχολιάζει το πρακτορείο. Το «brain drain», όπως είναι ο αντίστοιχος όρος που υιοθετήθηκε στη δεκαετία του ’60 στη Βρετανία για τις ορδές των επιστημόνων που έφευγαν από τη χώρα για τη Βόρεια Αμερική- έχει βαριές συνέπειες στην οικονομία.
Χάνοντας τους καλύτερους εργαζομένους της, μία χώρα έχει λιγότερα φορολογικά έσοδα- οι ικανοί επαγγελματίες κερδίζουν και άρα συνεισφέρουν περισσότερα- και χάνει πιθανούς επιχειρηματίες, για να μην αναφέρει κανείς το γεγονός ότι εξαντλείται η αυτοπεποίθηση μίας χώρας, σημειώνει το Bloomberg.
Μία σύγκριση ανάμεσα στον αριθμό των ανθρώπων που έφευγαν προ και μετά κρίσης, μπορεί να δει κανείς ότι οι Ελληνες… βιάζονται να μεταναστεύουν. Από το 2009 έως το 2014, ο αριθμός των ατόμων με προσόντα που αναζήτησαν μόνιμη δουλειά στο εξωτερικό ήταν 20.281 άνθρωποι σύμφωνα με την Eurostat. Στις αρχές του 2000, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.552 άτομα.
Μάλιστα, σημειώνει το Bloomberg, δεν πρέπει να συγχέεται κανείς με τα υψηλότερα στοιχεία της Γερμανίας, καθώς πρόκειται για χώρα με οχταπλάσιο πληθυσμό και για όσους ταλαντούχους ανθρώπους φεύγουν από αυτή τη χώρα, άλλοι τόσοι φτάνουν εκεί.
Η Ελλάδα, δεν έχει το περιθώριο να χάσει περισσότερους έξυπνους ανθρώπους, τονίζει το Bloomberg. Αλλά ποιος μπορεί να κατηγορήσει τους ταλαντούχους νέους που θέλουν να φύγουν όταν αντιμετωπίζουν ένα ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά ακόμη και εκείνο της Λιβύης, καταλήγει.