Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα απειλεί να «αυτοπυροβοληθεί» για εκφοβισμό

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Υπάρχει μια σκηνή στην θρυλική κωμωδία του Μελ Μπρουκς «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες» (Blazing Saddles), στην οποία ο περικυκλωμένος σερίφης στρέφει το όπλο στον κρόταφό του και απειλεί πως θα αυτοπυροβοληθεί, εάν οι κάτοικοι της πόλης που θέλουν να τον σκοτώσουν δεν κάνουν πίσω.

Αυτήν ακριβώς τη σκηνή χρησιμοποιεί ο  αρθρογράφος του BloombergView Mark Gilbert για να περιγράψει την στρατηγική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση από την εκλογή της τον περασμένο Ιανουάριο, επισημαίνοντας ωστόσο πως το συγκεκριμένο κόλπο «δεν πιάνει» τόσο καλά όσο στην ταινία.

«Το όπλο που η Αθήνα έστρεψε στον κρόταφό της ήταν η απειλή της χρεοκοπίας» σημειώνει ο Gilbert, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έδειχνε να πιστεύει ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στέκονταν αρκετά κοντά ώστε να πληγούν από τη σφαίρα αυτοκτονίας, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι κάτοικοι της Ευρωζώνης αδιαφορούν εάν η Ελλάδα πατήσει την σκανδάλη. Μάλιστα, δείχνουν να μην ανησυχούν και τόσο για τις πιθανές συνέπειες. 

«Ωστόσο, ακόμα και εάν οι απειλές της Ελλάδας είναι κούφιες, οι πιστωτές της είναι πραγματικοί και αρχίζει να διαφαίνεται ποιος από αυτούς θα χάσει πρώτος την υπομονή του», προσθέτει ο Gilbert που στη συνέχεια αναφέρεται στον υποβιβασμό των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Ελλάδας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 3 μήνες.

«Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο πιο δύστροπος πιστωτής της Ελλάδας. Εκκρεμεί δάνειο περίπου 110 δισ. ευρώ και ο οργανισμός έχει αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους μήνες μέσω του προγράμματος επείγουσας παροχής ρευστότητας», τονίζει το άρθρο.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ ενδέχεται να απαιτήσει από τους πιστωτές της Ελλάδας τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους. Καθώς οι πιθανότητες να κρατήσει το Ταμείο το μερίδιο του από τα 7,2 δισ. ευρώ που απεγνωσμένα προσπαθεί να διασφαλίσει η Ελλάδα αυξάνονται και η ελληνική κυβέρνηση μιλά πλέον για σχίσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο για την Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μετά από περισσότερους από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων, ακόμα δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει να στέλνει μετρητά στην Ελλάδα μέχρι τα πολιτικά αφεντικά της να κλείσουν τη στρόφιγγα. Ίσως. Το ΔΝΤ, ωστόσο, έχει λίγο περισσότερη ανεξαρτησία από την ΕΚΤ να αποφασίζει ποτε μία κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο. Κι εάν η υπομονή του ΔΝΤ έχει εξαντληθεί, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα των FΤ,  τότε το τέλος πλησιάζει – και δεν θα είναι καλό», καταλήγει το άρθρο.

You may also like