Πολιτική

Bloomberg: Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας

Με τίτλο «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας», το Bloomberg αναφέρεται στην αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο αξιολόγησης Scope.

Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας αποκαταστάθηκε από τη Scope Ratings, απόδειξη της προόδου της στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της, 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που έπεσε στην κατηγορία «σκουπίδια», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η απόφαση της Παρασκευής συμβάλλει στη χάραξη μιας γραμμής κάτω από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010 και απαίτησε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, καθώς η συμμετοχή της Ελλάδας στην 20μελή πλέον ευρωζώνη τέθηκε υπό αμφισβήτηση, αναφέρεται.

«Ακολουθεί επίσης την ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υγιή κρατικά οικονομικά και συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια», τονίζει το Bloomberg στο ίδιο δημοσίευμα.

Οι λόγοι για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από την Scope

«Η σταθερή πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού, της άνω των δυνατοτήτων πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, του χαμηλού μέσου κόστους επιτοκίου του επικρατούντος χαρτοφυλακίου χρέους και της επίτευξης πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων» είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην αναβάθμιση, αναφέρει η Scope σε ανακοίνωσή της που αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο σε BBB- από BB+.

Αναφέρθηκε επίσης στη «διαρκή ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι «οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν υπό αμφισβήτηση», κυρίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Τα καλύτερα ομόλογα της Ευρωζώνης για το 2023

Η αναβάθμιση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, καθώς αγόραζαν τα ομόλογα της χώρας με χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως η Ιταλία, καθιστώντας τα ως τα καλύτερα ομόλογα της ευρωζώνης φέτος. Αυτή είναι μια στροφή, αφού πολλοί «κάηκαν» στη μεγαλύτερη κρατική αναδιάρθρωση στην ιστορία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι αξιολογήσεις της Scope δεν αναγνωρίζονται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Αλλά η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς το ίδρυμα με έδρα τη Φρανκφούρτη επανεξετάζει την επιλεξιμότητα της Scope.

Εκτιμήσεις ότι και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα βαδίσουν στο δρόμο της Scope

Οι αναλυτές αναμένουν ότι και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Scope τους επόμενους μήνες, με τον Μητσοτάκη να στοχεύει σε αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information Inc. ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτικό επίπεδο.

Η κίνηση της Scope είναι «μια εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τις προβλέψεις για αναβάθμιση μέχρι το τέλος του έτους και από τους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης», ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, σημειώνει το Bloomberg.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και υπευθυνότητας, η οποία αποτελεί τη μόνη σταθερή βάση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει το υπουργείο.

Η DBRS Morningstar τόνισε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι μιας αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας, λέγοντας ότι επικεντρώνεται στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και στη δέσμευση της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κινητοποιούν τις επενδύσεις και ενισχύουν την ανάκαμψη»

Με τον Μητσοτάκη να σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και τη μείωση του λόγου του χρέους προς την οικονομική παραγωγή κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020, οι επενδυτές είχαν ήδη αρχίσει να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα, προσθέτει το δημοσίευμα. Τα οφέλη από την απόκτηση επενδυτικού καθεστώτος θα είναι τεράστια και δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Μόνο ένα στα 10 αμοιβαία κεφάλαια μπορεί να επενδύσει σε μια χώρα με αξιολόγηση χαμηλότερη από αυτή, δήλωσε τον περασμένο μήνα.

Άλλες υποσχέσεις του Μητσοτάκη για τη δεύτερη θητεία του περιλαμβάνουν τη μείωση της ανεργίας στο 8%, την ενίσχυση των εξαγωγών στο 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και την επιστροφή σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2%-2,5% του ΑΕΠ ετησίως.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν περιορίσει σημαντικά τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν ενισχύσει ουσιαστικά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με τις πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που κινητοποιούν τις επενδύσεις και ενισχύουν την ανάκαμψη», στήριξαν επίσης τη δράση της Παρασκευής, ανέφερε το Scope.

Οι ημερομηνίες σταθμοί για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

8 Σεπτεμβρίου: Αξιολόγηση από τον οίκο DBRS Morningstar
15 Σεπτεμβρίου: Αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s
20 Οκτωβρίου: Αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poors
1 Δεκεμβρίου: Αξιολόγηση από τον οίκο Fitch

You may also like