Διεθνή

Bloomberg: «Πώς η Ελλάδα μπορεί να διευκολυνθεί από την παραίτηση του Ρέντσι»

eurozone-bonds-inflation-735x459-1Με θερμά λόγια μιλά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αρθρογράφος του Bloomberg, επισημαίνοντας την ανάγκη για ανακούφιση τους χρέους.

«Υπάρχουν δύο πράγματα που ποντάρω ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν για την Ελλάδα», σημειώνει αρχικά ο αρθρογράφος Mark Gilbert. Όπως εξηγεί, το πρώτο που θεωρεί ότι πολλοί αγνοούν είναι ο διορισμός του Δημήτρη Παπαδημητρίου ως υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Γιώργου Πιτσιλή ως γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. «Για μια ομάδα που προβάλει τα αριστερά της “παράσημα”, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται να είναι ιδιαίτερα πραγματιστής στις προσπάθειές του να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας», σημειώνει.

«Κι ενώ τα εμπόδια στην ανάκαμψη παραμένουν τρομακτικά και οι ενδεχόμενες παγίδες βαθιές, η Ελλάδα δεν μοιάζει πλέον με αποτυχημένο κράτος που του αξίζει να διωχθεί από το ευρώ», υπογραμμίζει ο Gilbert και παραθέτει ορισμένα δεδομένα, όπως την σταδιακή επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες τους τελευταίους μήνες.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας επίσης βελτιώνονται. Το ΑΕΠ επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% τους 3 μήνες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας τόσο την Γερμανία, όσο και το σύνολο της Ευρωζώνης», προσθέτει ο αρθρογράφος για να τονίσει ακολούθως ότι και τα δημόσια έσοδα βελτιώνονται.

Παρόλα αυτά, «υπάρχουν περισσότερα να γίνουν», όπως να περιοριστεί κι άλλο η «εθελοντική απόδοση φόρων» και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ωστόσο, σημειώνει ο αρθρογράφος, «παραδόξως, η Ελλάδα μπορεί να διευκολυνθεί από την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι».

«Όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, τόσο πιο πιθανό είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσθέσει το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κατά τους επόμενους μήνες για να ηρεμήσει τους επενδυτές», τονίζει ο Gilbert και επισημαίνει την ανάγκη για ανακούφιση του χρέους ώστε «η Ελλάδα να απογειωθεί». Άλλωστε, όπως το έθεσε πρόσφατα και ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, η ελληνική οικονομία παραμένει «όμηρος της λιτότητας», καθώς «το χρέος παραμένει μια δαμόκλειος σπάθη η οποία κρέμεται πάνω από την οικονομία».

Ο Gilbert καλεί τους δανειστές να βρουν τρόπο για την ανακούφιση του χρέους, καθώς πέρα από τη βοήθεια που θα προσφέρει στην ελληνική οικονομία, κάτι τέτοιο «θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση κάτι να δείξει στους ψηφοφόρους καθώς θα ζητά υπομονή για περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

«Μετά από χρόνια με το μαστίγιο, είναι η ώρα η ΕΕ να πετάξει και το καρότο προς την Ελλάδα», καταλήξει ο αρθρογράφος.

You may also like

More in Διεθνή