Οικονομία

Bloomberg: «Τα πείσματα ζωντανεύουν το φάντασμα στάσης πληρωμών από την Ελλάδα»

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Για τον αρθρογράφο του Bloomberg, Μαρκ Γκίλμπερτ, οι τελευταίες εξελίξεις στην διαπραγμάτευση που δεν λέει να κλείσει και οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας ύψους περίπου 10 δισ ευρώ τους επόμενους μήνες σηματοδοτούν ένα νέο «θερμό» καλοκαίρι για τη χώρα μας αλλά και ένα «θερμότερο» για την Ευρώπη που παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοικτά ζητήματα (Brexit, προσφυγικό, νομισματική πολιτική) διασκεδάζοντας τους φόβους για αποτυχία του «ευρωπαϊκού οικοδομήματος»

«Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στη διαμάχη μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανακούφιση του χρέους ενόσω έχει ακόμη ανάγκη από περισσότερα κεφάλαια στήριξης. Η χώρα –η οικονομική κρίση της οποίας απείλησε ήδη μια φορά να διαλύσει τη μη αναστρέψιμη φύση της ένταξης στο ευρώ- μοιάζει να σέρνεται να ολοκληρώσει τις αποκρατικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Το τραπεζικό της σύστημα “αιμορραγεί”. Η Αθήνα καλείται να βρει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τα χρέη που ωριμάζουν τον Ιούνιο –και επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο. Πρόκειται για 10 δισ. ευρώ που η Ελλάδα δεν έχει. Το ποσό ίσως να μην είναι τόσο πολύτιμο για ένα μεγαλύτερο, πιο υγιές ευρωπαϊκό κράτος, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 20% των ετήσιων φορολογικών εσόδων. Υπάρχει αυτή τη στιγμή η άποψη πως με όλα όσα διαδραματίζονται στο ευρωπαϊκό θέατρο, οι Βρυξέλλες θα θελήσουν να βρουν μια λύση ίσα ίσα για να βγάλουν την Ελλάδα από την ατζέντα. Ωστόσο, το ΔΝΤ ενδέχεται να μην είναι τόσο πρόθυμο να συνεργαστεί».

Σύμφωνα με τον Γκίλμπερτ η τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν απλά να κάνουν τα πράγματα χειρότερα προειδοποιώντας μάλιστα πως εάν μέχρι τέλος Μαϊου δεν υπάρξει συμφωνία τότε η απειλή μίας στάσης πληρωμών θα επανέλθει και μάλιστα τη χειρότερη στιγμή.

«Εάν ο Μάιος έρθει και φύγει χωρίς συμφωνία –ας πούμε εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Γερμανίας για την ελάφρυνση του χρέους, του πείσματος του ΔΝΤ για τους στόχους του προϋπολογισμού ή της ελληνικής ριψοκίνδυνης διπλωματίας- η Ελλάδα και οι δανειστές της μπορεί να μην έχουν αρκετό χρόνο για να αποφύγουν τη χρεοκοπία».

Την ίδια στιγμή όμως, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα είναι απασχολημένοι με την κατάσβεση της φωτιάς που θα ανάψει το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Μ. Βρετανία για την παραμονή της στην ΕΕ. Υπογραμμίζοντας το αβέβαιο του αποτελέσματος, ειδικά μετά τις τελευταίες «σκιές» που κάλυψαν τον Ντέιβιντ Κάμερον με το σκάνδαλο των Panama Papers δίνοντας «αέρα» στο στρατόπεδο του «ΟΧΙ».

«Ενώ η ολλανδική απόρριψη την προηγούμενη εβδομάδα, μιας συνθήκης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας στηρίχτηκε στην πολύ μικρή προσέλευση, αποτελεί μια ένδειξη για μια ανησυχία εντός της ΕΕ. Μια βρετανική απόφαση να αποχωρήσει από την ΕΕ, ίσως οδηγήσει και άλλες χώρες να διεξάγουν δημοψηφίσματα για τη δική τους συμμετοχή (η Marine Le Pen έχει ήδη υποσχεθεί δημοψηφίσματα στο πλαίσιο της εκστρατείας της για τις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία)».

Και ο Γκίλμπερτ καταλήγει πως το timing μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.

«Το ΔΝΤ, το οποίο τονίζει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ελάφρυνση χρέους, μπορεί να μην είναι σε θέση να συμβιβάσει τις διαφορές του με την Γερμανία, η οποία λέει πως περαιτέρω ελάφρυνση δεν έχει σχέση με μια λύση στο θέμα. Η ΕΕ μπορεί να βρεθεί να προσπαθεί να δώσει λεφτά στο πιο αδύναμο μέλος της την στιγμή που ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της Ευρώπης, εάν το δημοψήφισμα καταλήξει υπέρ του Brexit και κατά της κυβέρνησης, να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντί να βρίσκονται στις παραλίες αυτό το καλοκαίρι, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να προσπαθούν να σταματήσουν την κατάρρευση των πύργων τους στην άμμο».

Πηγή: Newmoney.gr

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like