Καθώς τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν, μία παράξενη ιδέα έχει αρχίσει να κάνει ολοένα και συχνότερα την εμφάνισή της: η «υιοθέτηση» ενός δεύτερου, παράλληλου νομίσματος που θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας για κάθε είδους πληρωμές, από φόρους μέχρι αγορές στο σούπερ μάρκετ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα παράλληλο νόμισμα, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους καταλήξουν σε αδιέξοδο. Αν και το άρθρο επισημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες από μία εκδοχές του σεναρίου του παράλληλου νομίσματος, που διαφέρουν μάλιστα αρκετά μεταξύ τους, η βασική ιδέα είναι μία: Να «αποδεσμευτούν» τα ευρώ για να πληρώνονται χρέη του εξωτερικού και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, μέσω της ενίσχυσης της εγχώριας αγοράς με περισσότερο ρευστό.
Τα χρήματα αυτά θα αποτελούν ένα IOU, το οποίο θα εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι, εξηγεί το άρθρο του Bloomberg. Προσθέτει μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να τυπώσει το νέο αυτό νόμισμα (ή να δημιουργήσει ηλεκτρονικές εγγραφές εάν επιλέξει τη λύση του ψηφιακού νομίσματος) και να το χρησιμοποιεί για τα έξοδά της, μεταξύ των οποίων και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Θεωρητικά, οι πολίτες δεν θα έχουν πρόβλημα να δεχτούν αυτά τα χρήματα επειδή θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν φόρους.
Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει μέτρα νομισματικής τόνωσης γιατί δεν ελέγχει τα χρήματά της (αυτά ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), το δημοσίευμα αναφέρει επιπλέον ότι η χώρα δεν έχει το περιθώριο να δημιουργήσει μεγαλύτερα ελλείμματα επειδή δεν το επιτρέπουν οι πιστωτές.
«Είναι όμως αυτή η ιδέα εφαρμόσιμη ή αποτελεί απλά μια…πνευματική άσκηση;» διερωτάται ο αρθρογράφος. Σύμφωνα με τον Jacob Funk Kierkegaard, έναν ανώτερο συνεργάτη του Ινστιτούτου Peterson για Διεθνή Οικονομικά Θέματα, αυτό το σενάριο δεν έχει καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί.
«Η εφαρμογή του θα εξαγρίωνε τους άλλους Ευρωπαίους και την ΕΚΤ και θα δημιουργούσε πρόσθετα πολιτικά προβλήματα για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο οικονομολόγος στο πρακτορείο Bloomberg, χαρακτηρίζοντας την ιδέα αφελή.
Επισήμανε μάλιστα ότι οι Έλληνες θα έβλεπαν με καλυποψία το νέο νόμισμα και δεν θα το θεωρούσαν ίσο με το ευρώ. «Γνωρίζοντας τι έχει συμβεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, θα φοβόντουσαν ότι η κυβέρνηση θα τύπωνε μεγάλη ποσότητα, δημιουργώντας υπερπροσφορά που θα υποβάθμιζε την αξία του νομίσματος. Και επειδή η αρχική παραγωγή θα οδηγούσε σε μικρότερη οικονομική ανάπτυξη από αυτή που θα περίμενε η κυβέρνηση, οπωσδήποτε θα έμπαινε σε πειρασμό να τυπώσει ακόμα περισσότερο χρήμα» κατέληξε ο Kierkegaard.