Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα συγκαλέσει αυτή την εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στο νησί της Μάλτας προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, που βλέπει την ανάκαμψή της να πλήττεται από την επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου και την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές.
Τα παραπάνω αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πιθανόν να πουν έως τα τέλη του έτους ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και ίσως καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα ακόμα και την Πέμπτη.
Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οικονομολόγοι αναφέρουν πως ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δημοσίως υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να πουν κατά πόσον η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές και η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων θα εκτροχιάσουν την ήδη βραδεία ανάκαμψη της ευρωζώνης, οι πιέσεις αυξάνονται.
«Είναι απλά θέμα χρόνου πριν αναληφθεί περισσότερη δράση», σχολίασε ο Άλαν ΜακΚουέιντ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Merrion Capital Group στο Δουβλίνο.
«Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ υποτονικές και εκτός κι αν υπάρξει μια δραματική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, το οποίο φαίνεται απίθανο βραχυπρόθεσμα, τότε η ΕΚΤ δεν πρόκειται να πετύχει σύντομα τον στόχο για τον πληθωρισμό».
Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο θα ξεκινήσει τη συνεδρίασή του στη Μάλτα -τη μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης- την Τετάρτη, στη μία από τις δύο συνεδριάσεις που πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκτός των κεντρικών γραφείων της Φρανκφούρτης. Η απόφασή της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, στις 14:45 ώρα Ελλάδας, ενώ 45 λεπτά αργότερα θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι από τη Βαλέτα.
Ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη έρευνα του Bloomberg είπαν ότι η ΕΚΤ μάλλον δεν θα ανακοινώσει ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης άμεσα, το 81% των 53 συμμετεχόντων προβλέπει ότι εντέλει θα το κάνει, συγκριτικά με 68% που είχαν αυτή την άποψη σε αντίστοιχη έρευνα τον προηγούμενο μήνα. Από αυτούς που αναμένουν επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το 56% είπαν ότι θα γίνει φέτος και το 30% ότι η απόφαση θα ληφθεί το επόμενο τρίμηνο.
Από τους οικονομολόγους που προβλέπουν αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το 81% απάντησε ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει τη διάρκειά του πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016, το 42% ότι θα αυξήσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων από το επίπεδο των 60 δισ. ευρώ, ενώ περίπου το ένα τέταρτο εξ αυτών αναμένει η κεντρική τράπεζα να διευρύνει το φάσμα των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει.