Στα χαμηλότερα επίπεδα 6,5 ετών κατρακύλησαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, καθώς τα κινεζικά χρηματιστήρια υπέστησαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση του αργού.
Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί 1,3 δολάρια ή 3% στα 44,12 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κατέβει κάτω και από τα 44 δολάρια στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. Η τιμή του αμερικανικού αργού μειώνεται, επίσης, 1,3 δολάρια ή 3,3% στα 39,16 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κάτω και από τα 39 δολάρια.
Η έλλειψη δράσης από την κινεζική κυβέρνηση, μετά την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών της κατά 11% την περασμένη εβδομάδα, ενθάρρυνε σήμερα την ελεύθερη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων και των τιμών άλλων πρώτων υλών. «Οι σημερινές μειώσεις δεν έχουν να κάνουν με τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Οφείλονται εξ ολοκλήρου στην Κίνα», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας: «Ο φόβος είναι ότι θα υπάρξει μία ανώμαλη προσγείωση (της κινεζικής οικονομίας) και ότι τα πράγματα θα ξεφύγουν από τον έλεγχο των κινεζικών Αρχών».
Η τιμή του αμερικανικού αργού είναι τώρα σχεδόν 17% χαμηλότερη από την τιμή του στην αρχή του μήνα, ενώ του μπρεντ είναι χαμηλότερη κατά περισσότερο από 10%. Τα χαμηλά επίπεδα πολλών ετών των τιμών του πετρελαίου δεν οδήγησαν έως τώρα στη μείωση της προσφοράς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, δήλωσε, ωστόσο, χθες, ότι μία έκτακτη σύνοδος του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να είναι «αποτελεσματική» για τη σταθεροποίηση των τιμών. Μία αντίστοιχη έκκληση υπήρξε νωρίτερα στον μήνα από την Αλγερία, αλλά οι αντιπροσωπείες άλλων χωρών του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι δεν έχει προγραμματισθεί κάποια συνεδρίαση.