Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του ΟΑΣΕ η οποία άρχισε σήμερα το πρωί στο Βελιγράδι και θα διαρκέσει δύο ημέρες. Τα κυρίαρχα θέματα στην Σύνοδο αυτή είναι η τρομοκρατία, το προσφυγικό και η ελευθερία του Τύπου.
Την ανησυχία του για τα Βαλκάνια εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ/OSCE).
“Τα Βαλκάνια συνεχίζουν να είναι πυριτιδαποθήκη και μία σπίθα αρκεί για να εκραγεί. Οφείλω να εκφράσω την ανησυχία μου, τον ειλικρινή φόβο για την πιθανότητα ανατροπής της σταθερότητας στα Βαλκάνια” επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Βούτσιτς.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εντόπισε ως πιθανές εστίες κρίσης την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο.
Απευθυνόμενος -όπως είπε- σε όσους δεν κατανοούν τη σημασία που έχει η σταθερότητα, ο διάλογος και η συνεννόηση αφού και “η παραμικρή συμπλοκή στα Βαλκάνια μπορεί να προκαλέσει έκρηξη και αλυσιδωτές αντιδράσεις”, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισήμανε ότι “η Σερβία έχει επιλέξει την ειρηνική ζωή και την πρόοδο και όχι τις συγκρούσεις”.
Ανέφερε δε, ότι θα συνεχίσει να προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και αφού ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την συμβολή τους στην πορεία αυτή δήλωσε ότι ταυτόχρονα θα διατηρεί τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας με τη Ρωσία.
Για το προσφυγικό ζήτημα, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει κοινή πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο και κάλεσε τον ΟΑΣΕ να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σέρβος πρωθυπουργός επισήμανε ότι και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτείται κοινή δράση και συνεργασία όλων των χωρών.
Η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του ΟΑΣΕ, άρχισε σήμερα το πρωί στο Βελιγράδι και θα διαρκέσει δύο ημέρες. Τα κυρίαρχα θέματα στην Σύνοδο αυτή είναι η τρομοκρατία, το προσφυγικό και η ελευθερία του Τύπου.
Από τις συνολικά 56 χώρες – μέλη, οι 44 εκπροσωπούνται από τους υπουργούς Εξωτερικών και οι υπόλοιπες σε επίπεδο υφυπουργών και πρέσβεων. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Η Σύνοδος του Βελιγραδίου παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον εξαιτίας των θεμάτων που την απασχολούν αλλά και της χρονικής συγκυρίας που πραγματοποιείται, δηλαδή τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και μερικές ημέρες από την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία από τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που προκάλεσε κρίση στις σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας.
Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο συνάντησης των υπουργών εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ χθες, σε συνέντευξη Τύπου κατά την άφιξη του στο Βελιγράδι, δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “η τουρκική πλευρά θα έχει να πει κάτι καινούργιο που δεν λέχθηκε δημόσια”. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.