«Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Βραζιλίας, να συμφιλιώσουμε το έθνος και να ενώσουμε τη χώρα», είπε μεταξύ άλλων ο Μισέλ Τέμερ.
Στο τιμόνι της Βραζιλίας βρίσκεται πλέον ο 75χρονος καθηγητής δικαίου Μισέλ Τέμερ μετά την απόφαση της Γερουσίας να υποστηρίξει την πρόταση αποπομπής της Ντίλμα Ρούσεφ.
Ο κ Τέμερ διόρισε ένα ευέλικτο και φιλικό προς τις αγορές υπουργικό συμβούλιο το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει και τον πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ενρίκε Μεϊρέλες
«Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στις αξίες του λαού μας, τους κοινωνικο-πολιτικούς μας θεσμούς και στην ικανότητά μας να ανοικοδομήσουμε τη χώρα, να περάσουμε στην οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτής της δύσκολης συγκυρίας», είπε ο κ. Τέμερ κατά την πρώτη του δήλωση προς το λαό της Βραζιλίας.
Ο κ. Τέμερ παραδέχτηκε βέβαια ότι η Βραζιλία παραμένει «μια φτωχή χώρα» και δεσμεύτηκε να διατηρήσει ορισμένα κοινωνικά προγράμματα που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση. «Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Βραζιλίας, να συμφιλιώσουμε το έθνος και να ενώσουμε τη χώρα», κατέληξε.
Στα σχέδια του κ Τέμερ είναι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας με στόχο τη συγκράτηση του ελλείμματος. Προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση των δαπανών για τις συντάξεις.
Η νέα κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λευκούς άνδρες. Τόσο ο Τέμερ όσο και τρεις άνδρες που ανέλαβαν χαρτοφυλάκια εμπλέκονται στο σκάνδαλο του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras.
Στην τελική ομιλία της την Πέμπτη το απόγευμα, η κα Ρούσεφ αρνήθηκε και πάλι τους ισχυρισμούς και υποσχέθηκε να καταπολεμήσει αυτό που ονομάζεται «πραξικόπημα» με κάθε νόμιμο μέσο.
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας τόνισε ότι δεν θα το βάλει κάτω και κάλεσε τους υποστηρικτές της να κινητοποιηθούν. Η Γερουσία παρέπεμψε τη Ρούσεφ στο εδώλιο με 55 ψήφους υπέρ και 22 κατά. Κατηγορείται για παραποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού το 2014.