Τουλάχιστον 15.098 ομόφυλα ζευγάρια έχουν παντρευτεί από τον Μάρτιο του 2014 που νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη χώρα. Στον απόηχο της νομιμοποίησης, τα σύμφωνα συμβίωσης μειώθηκαν κατά 70% το 2014, συγκριτικά με το 2013.
Τουλάχιστον 15.098 ομόφυλα ζευγάρια έχουν παντρευτεί από τις 29 Μαρτίου του 2014 που νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη χώρα, ανακοίνωσε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Μεγάλης Βρετανίας.
Από αυτά, τα 8.000 ζευγάρια είχαν υπογράψει στο παρελθόν σύμφωνα συμβίωσης και, όταν το σχετικό νομοσχέδιο τέθηκε σε ισχύ, αποφάσισαν τη ληξιαρχική μετατροπή τους σε πολιτικό γάμο.
Στον απόηχο της νομιμοποίησης, τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου μειώθηκαν κατά 70% στη χώρα το 2014, συγκριτικά με το 2013.
«Παρά το στερεοτυπικό χαρακτήρα του γάμου, τα ζευγάρια φαίνεται να προτιμούν αυτόν τον θεσμό, αφού με τη νομιμοποίηση του» αρκετοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το σύμφωνο συμβίωσης σαν δεσμό «δεύτερης κατηγορίας», σχολιάζει η Γιάννα Λισιέκι, οικογενειακή σύμβουλος του οργανισμού JMW.
Όταν το σύμφωνο συμβίωσης είχε τεθεί σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2005, πάνω από 1.200 ζευγάρια το είχαν υπογράψει μέσα στο πρώτο τριήμερο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 55% των ομόφυλων γάμων είναι μεταξύ γυναικών, οι οποίες προηγούνται και στα διαζύγια με σχεδόν διπλάσια ποσοστά από τους άνδρες (66% έναντι 34%). Όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για «ασφαλείς» στατιστικές μιας και ο θεσμός μετράει μόνο ενάμισι χρόνο στην χώρα.
«Δεδομένου ότι για οποιαδήποτε έκδοση διαζυγίου πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος από τον γάμο, τα διαζύγια μεταξύ ομοφυλοφίλων θα παρουσιάσουν παρόμοια ποσοστά με αυτά των ετερόφυλων ζευγαριών, σε βάθος χρόνου», εκτιμά η Λισιέκι.
Η μέση ηλικία γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα είναι τα 40 χρόνια για τους άνδρες και τα 37 για τις γυναίκες, ενώ οι αντίστοιχες ηλικίες για τα σύμφωνα συμβίωσης είναι σημαντικά υψηλότερες (44 και τα 42 έτη αντίστοιχα).