Διεθνή

Βρετανία – Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 12% για τους Συντηρητικούς

628AD5650AF67D4A79C2B94B70694055.jpgΠροβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων έχουν οι Συντηρητικοί στη Βρετανία έναντι των Εργατικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση για την εφημερίδα Times, η οποία δείχνει επίσης ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι των Εργατικών θεωρούν καταλληλότερη για πρωθυπουργό την Τερέζα Μέι από τον ηγέτη του δικού τους κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων έχουν οι Συντηρητικοί στη Βρετανία έναντι των Εργατικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση για την εφημερίδα Times, η οποία δείχνει επίσης ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι των Εργατικών θεωρούν καταλληλότερη για πρωθυπουργό την Τερέζα Μέι από τον ηγέτη του δικού τους κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 40% στην πρόθεση ψήφου έναντι 28% των Εργατικών, που είναι το χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις παραμονές των εκλογών του 2010 που κέρδισαν οι Τόρις. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το UKIP με 13% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 8%.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης θα εντείνει την πίεση επί της Τερέζα Μέι να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Πρόεδρος των Συντηρητικών Πάτρικ ΜακΛόχλιν είπε το Σαββατοκύριακο ότι η διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι «πολύ δύσκολη» με βάση τη νέα σχετική νομοθεσία, ωστόσο δεν απέκλεισε εντελώς την πιθανότητα.

Ο κ. ΜακΛόχλιν είπε επίσης ότι το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την επίσημη διετή διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα ενεργοποιηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι Εργατικοί να επιδιώξουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρόσφατου δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Το πιο σαφές μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα για την επίκληση του Άρθρου 50 έδωσε από τις ΗΠΑ τις οποίες επισκέπτεται ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και ακραιφνής Brexiteer Λίαμ Φοξ. Όπως είπε, η διαδικασία θα τεθεί σε κίνηση από τη βρετανική κυβέρνηση στις αρχές του νέου έτους, καθώς στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου από την ΕΕ και η συμφωνία για τη νέα εμπορική σχέση των δύο πλευρών πριν από το 2020, οπότε και είναι προγραμματισμένες να γίνουν οι επόμενες γενικές εκλογές.

Ο κ. Φοξ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Βρετανία μάλλον θα επιδιώξει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ παρά μία πιο στενή «τελωνειακή ένωση», θέση που προκάλεσε την αντίδραση της Πρωθυπουργού της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον. Η κα Στέρτζιον έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί καθήκον της να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκωτίας στην ΕΕ, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, σαν εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2014.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει επανειλημμένως πει ότι «Brexit σημαίνει Brexit», επομένως ελέγχους στη μετανάστευση από την ΕΕ. Ωστόσο, έχει επίσης παραδεχθεί ότι επιθυμεί μία «σωστή» συμφωνία ως προς τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την πρόσβαση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ενιαία αγορά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μία ιδέα που συζητείται όλο και περισσότερο είναι να δηλώσει η Βρετανία ότι επιθυμεί την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε η μετάβαση στην τελική σχέση ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ να γίνει ομαλά. Αυτό θα προϋπέθετε τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων και αποδοχή από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης της συνέχισης της ελεύθερης ενδοκοινοτικής μετανάστευσης για το ίδιο διάστημα. Πρόκειται για ιδέα που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Adam Smith και ο καθηγητής Ρίτσαρντ Γουίτμαν από το Chatham House, κάνοντας λόγο για έναν ασφαλή μεσοπρόθεσμο συμβιβασμό.

Η εφημερίδα Observer αποκάλυψε ότι ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρά τις ενστάσεις του Γάλλου Προέδρου Ολάντ, είναι να δοθεί στη Βρετανία μία εξαίρεση διάρκειας έως και επτά ετών ως προς την ελεύθερη ενδοκοινοτική μετανάστευση, ενώ η χώρα θα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Στόχος μίας τέτοιας συμφωνίας θα ήταν να μετριαστεί το οικονομικό σοκ από το Brexit.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον κατηγορεί την Τερέζα Μέι ότι ενώ θα μπορούσε με το κύρος της Υπουργού Εσωτερικών να πείσει πολλούς πολίτες να αντιταχθούν στο Brexit, παρόλα αυτά επέλεξε να μην κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση πριν από το δημοψήφισμα έχοντας το βλέμμα της στραμμένο στην επόμενη ημέρα, που τη βρήκε τελικά στην ηγεσία της χώρας.

Ο κ. Φάρον δηλώνει ότι πολιτική θέση του κόμματός του θα είναι η διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας για τη νέα σχέση Βρετανίας-ΕΕ, με τους πολίτες να καλούνται ξανά ρητώς να επιλέξουν αν θέλουν την παραμονή στην ΕΕ ή όχι.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, τέλος, η βρετανική οικονομία έτρεξε με θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, που περιλάμβανε την προ-δημοψηφισματική περίοδο και μία εβδομάδα μετά από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Πρόκειται για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το 0,4% του πρώτου τριμήνου.

You may also like

More in Διεθνή