Η συνέντευξή του Υπουργού Εξωτρερικών Φίλιπ Χάμοντ προκάλεσε την αντίδραση του Εργατικού Κόμματος, με τον σκιώδη Υπουργό Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ να χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανεύθυνη» την «απειλή» τερματισμού του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών να παραμείνουν στη Βρετανία.
Πιέσεις ώστε να παράσχει διαβεβαιώσεις πως οι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα όταν υλοποιηθεί το Brexit δέχεται η επικρατέστερη διάδοχος του Βρετανού Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.
Μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή η νυν Υπουργός Εσωτερικών είπε αναφερόμενη στο δικαίωμα παραμονής των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία: «Είμαστε ακόμα μέλος της ΕΕ και οι διευθετήσεις εξακολουθούν να ισχύουν, επομένως δεν υπάρχει αλλαγή στην κατάστασή τους αυτή τη στιγμή.
«Αλλά ασφαλώς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα χρειαστεί να κοιτάξουμε αυτό το ερώτημα των ανθρώπων από την ΕΕ που βρίσκονται εδώ στη Βρετανία και θέλω να εξασφαλίσω ότι θα μπορούμε όχι μόνο να εγγυηθούμε μια θέση για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και τη θέση των Βρετανών πολιτών που βρίσκονται σε άλλες χώρες-μέλη και ζουν εκεί. Κανένας δε μένει απαραίτητα για πάντα οπουδήποτε».
Η δήλωση αυτή της Τερέζα Μέι προκάλεσε την αντίδραση της σκιώδους Υπουργού Εσωτερικών των Εργατικών Υβέτ Κούπερ, η οποία σημείωσε ότι η αγωνία των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν σήμερα στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν αλλού στην ΕΕ θα έχει ενταθεί λόγω της απροθυμίας της επίδοξης πρωθυπουργού να εγγυηθεί τα δικαιώματα τους.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι είναι «παράλογο» να υποσχεθεί κανείς μονομερώς πριν από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους ότι οι κοινοτικοί υπήκοοι στη Βρετανία θα μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα. «Τα πάντα είναι στο τραπέζι σε μια διαπραγμάτευση», σχολίασε ο κ. Χάμοντ.
Η συνέντευξή του προκάλεσε την αντίδραση του Εργατικού Κόμματος, με τον σκιώδη Υπουργό Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ να χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανεύθυνη» την «απειλή» τερματισμού του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών να παραμείνουν στη Βρετανία.
Πάντως, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χάμοντ, αν και παραδέχθηκε ότι οι Βρετανοί με την ψήφο τους έδειξαν ότι η ελευθερία κυκλοφορίας Ευρωπαίων πολιτών δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει, σημείωσε πως θα πρέπει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους να επιτευχθεί μία ισορροπία μεταξύ των ελέγχων στην ενδοκοινοτική μετανάστευση και την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Ο κ. Χάμοντ έχει εκφράσει τη στήριξή του στην Τερέζα Μέι, οι αντίπαλοι της οποίας που στήριξαν το Brexit στο δημοψήφισμα έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα τερματίσουν εντελώς το δικαίωμα ελεύθερης έλευσης Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία.
Την ίδια ώρα τα ηγετικά στελέχη του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP καλούν τον Ντέιβιντ Κάμερον και τους επίδοξους διαδόχους του να εγγυηθούν την παραμονή των 173.000 Ευρωπαίων πολιτών που ήδη ζουν στη Σκωτία.
Με άρθρο του στην Daily Telegraph, εξάλλου, ο Μπόρις Τζόνσον επικρίνει την «υστερία» που διασπείρουν οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ και την απουσία θετικού μηνύματος για το Brexit από την κυβέρνηση. Καλεί μεταξύ άλλων στην παροχή διαβεβαιώσεων προς τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία ότι θα διατηρήσουν το δικαίωμα παραμονής στη χώρα.