Κάνοντας λόγο για «εθνική προσπάθεια» ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτα παιδιά και ορφανά. Πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστεί η σύρραξη στη μεσανατολική χώρα.
Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα δεχθεί έως 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία τα επόμενα πέντε χρόνια, επιπροσθέτως των 5.000 που έχουν ήδη βρει καταφύγιο στη χώρα.
Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, που συγκλήθηκε για πρώτη φορά μετά το θερινό διάλειμμα, ο κ. Κάμερον είπε στην ολομέλεια ότι η Βρετανία έχει «ηθική ευθύνη» να δεχθεί τη μετεγκατάσταση στη χώρα προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς στα σύνορα της Συρίας.
Κάνοντας λόγο για «εθνική προσπάθεια» ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτα παιδιά και ορφανά. Πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστεί η σύρραξη στη μεσανατολική χώρα.
Απαντώντας σε ερώτηση της προσωρινής αρχηγού των Εργατικών της αντιπολίτευσης Χάριετ Χάρμαν για το πώς θα γίνει η ανά έτος κατανομή του αριθμού των προσφύγων που θα έρθουν στη χώρα έως το 2020, ο κ. Κάμερον είπε ότι θέλει η επιχείρηση μετεγκατάστασης να πραγματοποιηθει όσο γρηγορότερα γίνεται, αλλά σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται και από την ικανότητα διεκπεραίωσης του εγχειρήματος από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
Για τη στέγαση των Σύρων προσφύγων επί βρετανικού εδάφους θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον κυβερνητικό προϋπολογισμό για τη διεθνή βοήθεια.
Ο κ. Κάμερον σχολίασε ότι όλοι οι Βρετανοί συγκινήθηκαν από τις εικόνες των δεινών που υφίστανται οι πρόσφυγες. Οι Βρετανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός άλλαξε ρότα αναφορικά με την αποδοχή περισσότερων προσφύγων στη χώρα μετά από την πίεση υπό την οποία βρέθηκε από την κοινή γνώμη στον απόηχο της φωτογραφίας του πτώματος του τρίχρονου Σύρου πρόσφυγα στις τουρκικές ακτές.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι λίγο πριν τη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη βρετανική συμβολή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο κ. Κάμερον τόνισε ότι καμία άλλη χώρα δεν πλησιάζει το βαθμό της βοήθειας που παρέχει η Βρετανία με την υποδοχή προσφύγων, τη διάθεση χρημάτων και μέσων για την ανακούφιση των εκτοπισμένων.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε επίσης ότι οι βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία, σκοτώνοντας τον βρετανικής υπηκοότητας Ρεγιάαντ Καν, τζιχαντιστή που κατά τον κ. Κάμερον σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση επί βρετανικού εδάφους.
Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει απορρίψει τη βρετανική συμμετοχή σε στρατιωτικές επιθέσεις κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ωστόσο ο κ. Κάμερον διαβεβαίωσε το σώμα ότι υπήρχε «ξεκάθαρη νομική βάση» υπέρ της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Πιστεύεται ότι ο κ. Κάμερον εξετάζει την πιθανότητα να επαναφέρει κάποια στιγμή στη Βουλή των Κοινοτήτων το αίτημα έγκρισης της βρετανικής στρατιωτικής συμμετοχής στις επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Για την ώρα οι βρετανικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται από αέρος μόνο κατά στόχων στο Ιράκ, με κύριο ορμητήριο τη βάση Ακρωτηρίου.